Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Brandweerman Tim: "80% van kinderen wordt niet wakker van rookmelder"

vr 11 okt. - 5:00

"Ik zag net een documentaire op de BBC waaruit bleek dat kinderen niet wakker worden van rookmelders", mailt luisteraar Dominiek in paniek. Klopt dat?

Tim Renders, brandweerman en mede-oprichter van het brandpreventieorganisatie ‘Leef Brandveilig’ schrikt niet van dat nieuws. “Dat is al sinds jaar en dag gekend. Er zijn ook al verschillende, internationale onderzoeken naar gedaan. Als we die wat samenvatten, kan je besluiten dat ongeveer 80% van de kinderen onder 12 jaar niet wakker worden van het geluid van een rookmelder.”

De verklaring is simpel. “Kinderen slapen véél dieper dan volwassenen. Heel wat ouders zullen verhalen hebben van hun kinderen die door een (plas)wekker of luid onweer slapen.Ouders vinden dit nieuws altijd heel choquerend. Maar het is vooral belangrijk om te weten dat kinderen in geval van nood áltijd ondersteuning nodig hebben. Of ze nu vanzelf wakker geworden zijn of niet. Laat hun nooit slapend alleen achter in je woning.”

Vluchtplan

Bestaat er een oplossing voor dit probleem? “Hoe meer rookmelders je aan elkaar koppelt, hoe luider het signaal gaat zijn. Er bestaan ook rookmelders die alarm slaan aan de hand van een stem. Het is bewezen dat dergelijke toestellen de kans dat je kinderen wakker worden vergroten.”

Ouders, grootouders, de babysit of peter/meter gaan natuurlijk wél wakker worden van het hels lawaai. “In grote woningen, of wanneer je kinderen op een andere verdieping slapen, kies je best voor gekoppelde rookmelders. Daardoor krijg je sneller een luider alarm te horen, en heb je meer tijd om samen met je kinderen terug te vallen op je vluchtplan.”

Zo’n vluchtplan neem je best regelmatig eens door met alle inwoners van je huis. “Op school en op het werk zijn er op regelmatige basis evacuatieoefeningen. Waarom zou je een vluchtplan thuis dan niet eens oefenen? Denk hierbij zeker aan een zaklamp op de slaapkamers, het dicht doen van de deuren onderweg naar buiten, beschikbare sleutels aan elke buitendeur en natuurlijk de route an sich.”

Tril- of lichtsignaal

Hoe kunnen doven en slechthorenden zich beschermen tegen brand? “Er bestaan rookmelders die gebruik maken van een andere frequentie. Je kan ook lichtbakjes koppelen aan je rookmelders zodat je overdag een flitsend lichtsignaal krijgt in geval van nood. Voor ’s nachts kan je een gekoppelde trilplaat onder je hoofdkussen plaatsen en zo gewekt worden indien nodig.”

Nog geen rookmelders hangen? Brandweerman Tim legt uit welke melder je 't beste kiest!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet