Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Breng ook jouw mondmaskers naar ziekenhuizen!

ma 16 mrt. - 8:43

Het is een normale reactie. Bij een virus en zeker een onbekend virus hoort wat 'paniek'. Mensen ging aan het begin van de uitbraak massaal handgel en mondmaskers kopen, wat zorgt voor een groot tekort aan mondmaskers voor medisch personeel.

We willen niet graag brandweerman wordendie zonder beschermend pak in een brandend gebouw worden gestuurd.

— prof. Geert Meyfroidt van het UZ in Leuven

Ziekenhuizen en intensieve zorg afdelingen maken zich grote zorgen over een dreigend tekort aan mondmaskers. Als dokters en verplegend personeel te weinig van die maskers hebben, dreigen ze zelf besmet te raken met het coronavirus.

 

Ook professor Geert Meyfroidt ligt er al een hele week wakker van. Vooral één type mondmaskers is broodnodig, zegt hij: "Het grootste probleem zijn de hoog technologische FSP2 maskers die wij nodig hebben om boven de keel van een besmette patient te hangen en een beademingsbuis te plaatsen." Vanmiddag komen er wel een half miljoen mondmaskers aan in België, maar niet de hoogtechnologische die de zorgwerkers nodig hebben.

Door gekochte mondmaskers naar een ziekenhuis in de buurt te brengen, help je echt!

— Viroloog Marc Van Ranst

Ondertussen roept ook viroloog Marc Van Ranst op om iedereen die mondmaskers heeft gekocht die naar een ziekenhuis in de buurt te brengen. Gisteren trok hij al aan de alarmbel tijdens “De Zevende Dag” op Eén. “Het venster om maskers te krijgen, dat is aan het sluiten”, waarschuwde hij. “Men doet heel erg zijn best, maar het is niet zeker dat die er gaan komen. En dan is dat een heel groot probleem. We hebben die maskers echt wel nodig.”

 

Op Twitter vraagt hij aan iedereen die dozen mondmaskers heeft gekocht aan het begin van de corona-uitbraak, om deze af te geven aan de onthaaldesk van het ziekenhuis. “Zo helpen jullie echt jullie gezondheidswerkers”, klinkt het.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet