Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Bril poetsen: droog of nat?

di 10 mei - 1:03

Even ademen over je bril en dan afvegen aan je trui. Herkenbare poetstechniek?

Even ademen over je bril en dan afvegen aan je trui. Herkenbare poetstechniek?

Beter niet doen, zegt Viviane De Vries, docente aan de Odissee hogeschool. Brilglazen van glas kunnen qua poetsen meer tegen een stootje dan kunststofglazen. Deze hebben speciale coatings (laagjes) voor ontspiegeling, lichtfiltering etc. en die zijn gevoelig voor poetsproducten. Dus ook voor je trui.

Droog

Een bril met kunststofglazen afvegen aan een papieren zakdoekje, keukenrol of wc-papier is ook uit den boze. In die doekjes zitten houtvezels, en hoe fijn die ook zijn, ze kunnen krasjes achterlaten op de glazen. Krasjes krijg je ook van je trui, sjaal of elk ander kledingstuk dat je gebruikt als schoonmaakdoek.

De glazen droog schoonmaken doe je best met een microvezeldoekje dat je krijgt bij de opticien als je je bril koopt. Je mag die doekjes ook wassen op 30° en zonder wasverzachter.

Nat

Sprays, droge doekjes, natte doekjes, of gewoon water, ze hebben allemaal hun voor- en nadelen om een bril mee schoon te maken.

Veel brildragers vinden niet dat er goed gepoetst is als er geen ‘nat’ aan te pas kwam. Vochtige brillendoekjes bevatten - net als de sprays - een heel kleine hoeveelheid alcohol en anionische oppervlakte actieve stoffen. Detergenten zeg maar. Daarnaast zit er ook een kleine hoeveelheid alcohol in de natte poetsmiddelen. Bedenk wel: veel alcohol gebruiken om je bril schoon te maken is niet goed voor het montuur, en ook niet voor de kunststof glazen.

Sommige natte doekjes zijn erg klein, andere zijn veel te nat en nog andere ruiken onaangenaam.

Wat precies het verschil is in samenstelling tussen de producten van de opticien en die van de supermarkt is niet duidelijk. Wellicht is dat verschil zeer klein, maar van de opticienproducten ben je zeker dat de verhoudingen niet schadelijk zijn, zegt Viviane De Vries.

Gewoon lauw water is ideaal om zand of stof van je bril te vegen. Afdrogen met een microvezeldoekje maakt geen krassen in de coating van je glazen. Je kan ook een keukenhanddoek gebruiken die je volledig voorbehoudt voor je brilletje.

Afwasmiddel of andere detergenten voor de gewone schoonmaak gebruik je best niet, want die kunnen je glazen nog vettiger maken, of ook de beschermende laag aantasten omdat de samenstelling van die producten niet geschikt is voor brilglazen.

De sprays kunnen een gedoe zijn omdat je er altijd nog een droog doekje bij nodig hebt. Voordeel is: je spuit zoveel je wil, het droogt niet uit zoals vochtige doekjes.

Hoe vaak?

Sommigen poetsen hun bril haast continu, zoals journalist Tim Pauwels, presentator bij de Zevende Dag: “ik heb altijd zo’n microvezeldoekje bij zodat ik snel mijn bril kan vegen als ik niet in beeld kom”.

Jan Hautekiet is gesteld op een streep- en vetvrije bril en poetst zijn bril dagelijks, terwijl Ann Reymen haar zonnebril nooit schoonmaakt want “ik vind dat zo’n gedoe een bril poetsen”.

Catherine Vandoorne maakt haar brillencollectie het liefste schoon met nat, maar testte verschillende schoonmaakmiddelen uit en was verbaasd over de efficiëntie van de droge microvezeldoekjes.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet