Broers Cassiman worden nieuwe Heemskinderen
wo 6 nov. - 9:37
In Dendermonde hebben ze hun nieuwe Heemskinderen gevonden, dat zijn jongens of mannen die op het Ros Beiaard zitten bij de traditionele ommegang van het houten paard doorheen de Denderstad. Maarten, Wout, Stan en Lander zijn de vier broers Cassiman die op 24 mei de begeerde ridderharnassen mogen aantrekken en als de Vier Heemskinderen op de rug van het Ros Beiaard door de stad zullen worden gedragen.
De Ros Beiaardommegang is een erg oude traditie en niet denkbaar zonder Vier Heemskinderen op de rug van het Ros Beiaard. Niet iedereen mag zomaar plaats nemen in het zadel van dit machtige Ros. De Heemskinderen moeten aan erg strenge voorwaarden voldoen en daardoor is het niet evident om ze te vinden. De ommegang rijdt maar om de tien jaar uit en er moeten telkens andere Heemskinderen gevonden worden.
Vijf gezinnen kandidaat voor vier Heemskinderen
Vijf gezinnen hadden zich kandidaat gesteld voor de Heemskinderen. De families Boone, Mouton, Cassiman, Van Geert en Van Haut. De kandidaat Heemskinderen moesten voldoen aan zeven criteria in dalende volgorde van belangrijkheid. Bij alle vijf gezinnen waren het vier broers. Bij alle broers zat er geen zusje tussen.
Pas bij het derde criterium viel er een familie af. De broers moeten op het moment van de ommegang tussen de 7 en 21 jaar oud zijn en bij de familie Geert was de jongste van de broers pas zes jaar. Ook het vierde criterium deed een familie sneuvelen. De broers Mouton waren niet in Dendermonde maar in Gent geboren.
Het vijfde criterium zorgde voor consternatie. De broers moeten onafgebroken in Dendermonde hebben gewoond, en wat bleek, geen enkele van de drie overgebleven families heeft onafgebroken in Dendermonde gewoond. Pas het zesde criterium gaf de doorslag: de geboorteplaats van de ouders. Alleen bij de familie Cassiman bleken beide ouders in Dendermonde geboren. Hun vier zonen mogen volgend jaar dus op het Ros Beiaard zitten.
Ros Beiaardommegang is eeuwenoud
De Ros Beiaardommegang vindt zijn oorsprong in de religieuze processies die in de middeleeuwen door de straten van Dendermonde trokken. Sinds de 15e eeuw werden aan deze processies steeds meer wereldse elementen toegevoegd, waaronder reuzenfiguren.
Dankzij de verspreiding van een populaire sage, vonden ook het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen hun weg naar Dendermonde. Het heldhaftige Ros, waarvan de kop zonder de sierpluim 4,85 meter hoog is, groeide sindsdien uit tot de hoofdrolspeler van zijn eigen ommegang. Deze is sinds 2005 door Unesco erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.