Brouwerij Huyghe uit Melle brouwt als eerste in België opnieuw met lokale gerst
vr 29 mrt. - 3:59
"De gerst die gebruikt wordt in het brouwproces moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om lekker bier op te leveren", vertelt Alain De Laet van Brouwerij Huyghe. "Zo moet ze een bepaald eiwitgehalte hebben. Dat is nu enkel zo met zomergerst die we importeren uit Denemarken." Vroeger, voor de Tweede Wereldoorlog, teelden ook lokale boeren zomergerst maar ze zijn daar vanaf gestapt omdat andere gewassen winstgevender waren.
Proefproject
ILVO heeft nu een proefgrond van acht hectare ingezaaid met gerst die geschikt is om te brouwen. Het gaat om een test die er uiteindelijk voor moet zorgen dat de teelt helemaal op punt kan gezet worden zodat lokale boeren er op termijn opnieuw voor kiezen. Huyghe stapt mee in het project omdat de brouwerij de ambitie heeft om de meest duurzame brouwerij van het land te worden. De brouwer deed al inspanningen om minder water te gebruiken en zet ook in op groene energie.
Minder CO2
"Ook lokale grondstoffen zorgen voor meer duurzaamheid. Er moet geen gerst meer geïmporteerd worden, de transporten worden korten en dus wordt er ook minder CO2 uitgestoten." Om van de gerst mout te maken (de eigenlijke grondstof van het bier), wordt ook voor het eerst met een lokale mouter samengewerkt.