Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Brussels Gewest krijgt twee Freinetscholen

di 7 mei - 9:25

Vorst en Molenbeek krijgen vanaf september een nieuwe middelbare school. Het gaat telkens om een Freinetschool. In september starten de eerste 40 leerlingen.
© Foto: Radio 2

Het Brussels Gewest krijgt twee secundaire Freinetscholen. De nieuwe scholen open op 2 september de deuren in Vorst en Molenbeek.

Beide scholen starten met één leerjaar, dat plaats biedt aan 40 leerlingen. Vervolgens zal de leerlingencapaciteit na elk jaar worden uitgebreid. Per school zullen vier leraren alles in goede banen leiden en les geven vanuit de Freinet-principes.

Goed nieuws voor Molenbeek

De aankondiging van de nieuwe scholen is vooral voor Molenbeek goed nieuws. Daar is er nu maar één middelbare school, tegenover 14 Nederlandstalige basisscholen. De extra school is dus erg welkom en moet ook kinderen uit kansarme milieus aantrekken. Met een prijskaartje van 450 euro kan dat een uitdaging worden, maar daar werd rekening mee gehouden.

Omdat de kost van 450 euro voor sommige ouders een drempel kan zijn, is er een sociaal fonds opgericht. Zo kunnen ouders die het financieel moeilijk hebben hun kind toch naar de Freinetschool sturen. De school zelf wil op die manier vermijden dat het een elitaire school wordt.

Crowdfunding

De vereniging achter de scholen, Freinetscholen Keerpunt vzw, opent ook twee nieuwe scholen in Gent en één in Oudenaarde, in Alken en in Geraardsbergen. Opmerkelijk is dat de scholen omschreven worden als "vrije en gesubsidieerde Freinetscholen", maar de eerste financiële schijf van de overheid wordt pas in januari 2020 verwacht. Zes maanden na de start van het schooljaar.

Om die periode te overbruggen loopt er nu een crowdfunding-actie. Het is evenwel niet de bedoeling om ouders giften te laten betalen, benadrukt de vzw.

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet