Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Buikkrampen, wat doe je er aan?

do 14 jun. - 8:30

Monika heeft de laatste tijd last van buikkrampen. "Het overkomt me op de onvoorspelbaarste momenten. Niet alleen na het eten, maar ook 's nachts of 's avonds. Ik heb zelf al voor dokter gespeeld via
buikkramp

Monika heeft de laatste tijd last van buikkrampen. "Het overkomt me op de onvoorspelbaarste momenten. Niet alleen na het eten, maar ook 's nachts of 's avonds. Ik heb zelf al voor dokter gespeeld via het internet en ik kwam uit op spastische darmen. Wat zijn dat precies en wat kan ik ertegen doen?"

Professor Yves Van Nieuwenhove van het UZ in Gent geeft uitleg.

Wat is een buikkramp precies?

Krampen wijzen op een verstoorde motoriek van de darmen.

Een buikkramp is een kramp van de buik, de darmen. Heel het spijsverteringstelsel is een ingewikkeld proces.

De darmen zijn een ‘one-way-runway’. Het voedsel dat via onze mond binnenkomt moet uiteindelijk via de anus het lichaam verlaten. Maar eerst worden alle voeding-en bouwstoffen in ons lichaam opgenomen.

De darm maakt voortdurend een peristaltische beweging, een soort massage, om de afvalstoffen in de juiste richting te sturen naar de exit.

De kramp wijst op een slecht georganiseerde weg. De pijn wordt veroorzaakt als de darm onder spanning staat. Een stuk van de darm wordt dan dichtgeknepen terwijl een anders stuk onder spanning komt te staan.

Wat kan darmkrampen veroorzaken?

Stoffen die niet goed door de darmen verdragen worden, verstoren de motoriek van de darmen en dit veroorzaakt krampen.

Een van de voornaamste oorzaken is gas tout court. Dat gas zorgt juist voor een opgeblazen gevoel omdat het niet weg kan in de darmen.

De darmen kunnen gas niet opnemen of verwerken. Het gas zet uit in de darmen en dat veroorzaakt pijn, want het zorgt voor volume dat tegen de darm drukt. En we weten reeds dat darmen druk niet goed aankunnen. Het gas verlaat het lichaam uiteindelijk in de vorm van een windje.

Sommige mensen hebben last van een koemelkallergie. Melk bevat lactose, een soort natuurlijk suiker. Melkbacteriën fermenteren in de darmen, hierdoor wordt de darm geprikkeld. Dit veroorzaakt krampen.

Eenmaal de mens geen baby meer is, is melk eigenlijk overbodig. In onze darmen wordt o.a. die lactose omgezet in gas dat niet opgenomen kan worden in ons lichaam.

We kunnen terwijl we praten, slikken of eten lucht naar binnen happen. Die lucht doorloopt het spijsverteringsproces. Eenmaal in de darmen is het een overbodige luchtmassa dat ook krampen veroorzaakt.

Kauwgom, stress of andere factoren zorgen dat we teveel lucht naar binnen happen. Als dit frequent voorkomt kan een logopedist het probleem oplossen door jou correct te leren spreken, rustiger te slikken en trager te eten.

Hoe zit het met pikante voeding?

Pikante voeding kan de maag en op zijn beurt ook de darmen prikkelen. Darmen gaan door de pikante spijzen sneller werken en dit veroorzaakt een kramp.

Verder worden verschillende soorten krampen puur in de dunne darm geproduceerd. De dunne darm reageert hier slecht op prikkelende voeding.

Zijn er nog voedingsmiddelen die sneller krampen veroorzaken dan andere?

De meeste voedingsmiddelen kunnen wij goed verteren. Eiwitten bijvoorbeeld, kunnen zoogdieren in het algemeen goed verteren. Hoewel er een selecte groep is die intolerant is voor bepaalde eiwitten.

Als er sprake is van afwijkingen, zoals een spastische darm of een allergie, dan is het belangrijk om een specialist op te zoeken. Aan de hand van testen wordt een allergie vastgesteld.

Soms hoor ik mensen zeggen dat stress ook kramp kan veroorzaken?

Klopt, zenuwachtigheid en stress kunnen invloed hebben op de darmen, waardoor er krampen kunnen ontstaan. Zet jouw darmen dus niet onder stress.

Zorgen belletjes uit spuitwater of cola ook voor geknoei in de darmen?

Koolzuurhoudende dranken worden vrij gemakkelijk opgenomen in de darmen. Onze darmen kunnen zuurstof wel plaatsen in ons lichaam.

Stikstof is eigenlijk de boosdoener voor de darmen. Stikstof kan doorgeslikt worden en dan blijven hangen in de darmen.

Is regelmatig naar het toilet gaat een goed begin om krampen te vermijden?

Krampen in de dikke darm gaan regelmatig gepaard met moeilijkheden om stoelgang te maken. Normaal moet je één maal per dag stoelgang maken.

De afvalstoffen mogen zich niet ophopen in de darmen, want dit kan ook krampen veroorzaken. Zeker na dag drie hunkeren de darmen naar ontlading.

De stoelgang soepel en vlot houden kan door voldoende water en vezel via de voeding op te nemen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet