Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Burgemeester De Donder laat geheimzinnige trillingen in Affligem onderzoeken

di 20 aug. - 0:18

Verschillende bewoners van Teralfene, een deelgemeente van Affligem, klagen al een tiental dagen van de trillingen die ramen en deuren doen trillen. Volgens sommigen klinkt het alsof er een helikopter overvliegt. Burgemeester Walter De Donder laat nu onderzoeken waar de trillingen vandaan komen.
© Foto: Radio 2

"Je voelt de trillingen in het hele huis. De kasten van onze keukendeuren trilden zo hard dat het lawaai storend werd, we hebben ze moeten open zetten", zo doet Lutgarde Schockaert haar verhaal. "Je hoort ook altijd iets verschuiven. Ik ben er niet gerust op, je vraagt je af wat er precies aan de hand is". Lutgarde is niet alleen. Verschillende bewoners van de Spoorweglaan, de Kerkweg, de Tulpenlaan en de Molleweg kunnen meespreken over de trillingen. 

Dag en nacht

Een vast moment waarop de trillingen waarneembaar zijn is er niet. Zowel overdag als 's nachts komen de trillingen voor. Ook op de sociale media worden de trillingen flink besproken. Sommigen denken aan een zuiveringsinstallatie die de trillingen zou voortbrengen. Anderen denken aan werken aan het spoor.

Rendac, Infrabel of droogte?

Burgemeester Walter De Donder heeft al verschillende meldingen gekregen. Hij ziet in eerste instantie drie mogelijkheden: "Mogelijk heeft het te maken met een nieuwe vergistingsinstallatie van het bedrijf Rendac in Denderleeuw, een andere piste is dat de trillingen komen van een stabiliteitsonderzoek dat Infrabel laat uitvoeren aan de nabij gelegen spoorlijn. Tot slot is het ook mogelijk dat de trillingen te maken hebben met de droogte van de afgelopen maanden die gevolgen heeft voor de kleilagen in de ondergrond waardoor trillingen sneller zouden kunnen overgedragen worden."

Onderzoek

De burgemeester wil alvast dat het gissen stopt en daarom heeft hij het VITO (het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek) om hulp gevraagd. "Zij zullen ons in contact brengen met een universiteit die gespecialiseerd is in ondergrondse metingen. We willen op die manier de juiste informatie verzamelen. Gissingen op sociale media gaan ons niet verder helpen. Als we éénmaal de bron hebben achterhaald, zullen we erover communiceren." 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet