
de inspecteur
Busje komt niet zo: nauwelijks een compensatie
do 6 jun. - 5:46

Chris neemt elke dag de bus om haar man te bezoeken in het woonzorgcentrum. Maar soms wordt haar halte niet bediend. Chris heeft geen rijbewijs en moet dan een taxi nemen, voor zo'n €18 per rit. Beluister hier haar verhaal:
Volgens De Lijn zijn er voornamelijk twee redenen waarom een bus niet komt opdagen:
- Hij heeft een enorme vertraging opgelopen en wordt daarom geschrapt. Wanneer een chauffeur een half uur te laat aankomt op zijn eindbestemming, kan zijn volgende route ook pas een half uur later starten. Zo sleept de vertraging nog een hele dag aan
- De chauffeur meldt zich 's ochtends ziek en er kan niet op tijd een vervanger voorzien worden
In het geval van Chris wordt de route ingekort om de vertraging in te halen. "Helaas staan die mensen dan in de kou", zegt Astrid Hulhoven van De Lijn, "maar het zorgt ervoor dat we alle andere reizigers op het traject tijdig naar hun bestemming kunnen brengen".
Mensen die op dat moment staan te wachten op een niet-bediende halte, krijgen jammer genoeg geen informatie. "Daar zijn we helaas nog niet aan toe. We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan onze informatiedoorstroom naar reizigers. Maar helaas staat onze app vandaag niet ver genoeg om in real-time aan te duiden welke haltes overgeslagen worden". De Lijn belooft wel beterschap. In de zomer volgt een testfase met de app.
Nauwelijks een compensatie
Chris neemt in de plaats een taxi maar De Lijn kan in dat geval geen terugbetaling voorzien. Dat doen ze enkel tijdens de laatste rit van de dag, als je echt niet op je bestemming raakt.
Je kan als reiziger een sms-ticket kopen dat een uur geldig is. De voorwaarde is dat je het 5 minuten voor vertrek aankoopt. Komt je bus niet opdagen en moet je een uur later een nieuwe betalende sms versturen, dan kan je contact opnemen met de klantendienst van De Lijn. In dat geval wordt wel een terugbetaling voorzien.