
de madammen
Chris Dusauchoit: “Een castratie of sterilisatie vermindert het risico op tumoren en ontstekingen bij je hond of kat”
di 15 mrt. - 1:18

Honden hebben niet zoals mensen elke maand een cyclus. “Honden zijn één of twee keer per jaar loops”, vertelt Chris Dusauchoit. Bij kattinnen is dit anders. “Een kattin krijgt een eisprong wanneer ze paart dus wanneer er een kater aan te pas komt. We noemen dat geïnduceerde ovulatie. Bij honden komt dat vanzelf.”
Hoe kunnen we dit tegengaan?
“Voor katten is het antwoord simpel. Sinds 2018 is het in Vlaanderen verplicht om elke kat die ouder is dan 15 maanden te laten castreren. Met uitzondering van erkende fokkers. Zij mogen met hun katten fokken, maar alle andere katten moeten gecastreerd of gesteriliseerd worden.” Hoe zit het dan bij honden? “Teefjes kun je steriliseren, maar eigenlijk moeten we castreren zeggen. De eierstokken en baarmoeder worden verwijderd waardoor ze niet meer loops worden. Een castratie vermindert het risico op tumoren en ontstekingen.”
De nevenwerkingen van anticonceptiepillen, wegen niet op tegen de voordelen die ze zouden moeten geven
“Er bestaat ook anticonceptie voor katten en honden, maar dierenartsen schrijven dit bijna niet voor”, zegt Chris. “Zeker in het geval van katten want zij moeten verplicht gecastreerd worden. Ook de nevenwerkingen van deze pillen wegen niet op tegen de voordelen die ze zouden moeten geven. Je loopt namelijk het risico op allerhande tumoren en ontstekingen.”
Castratie of sterilisatie is één van de meest voorkomende ingrepen bij dierenartsen
“Je kan ook een pil geven aan teefjes, maar ook dit schrijven dierenartsen zelden voor. Simpelweg omdat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. Een dierenarts voert dagelijks castraties of sterilisaties uit. Het is een van de meest voorkomende ingrepen met weinig risico’s.”
Implantaten
Een reu, een mannelijke hond, kan je ook laten castreren. Er is zelfs een Amerikaan dat er iets op gevonden heeft voor baasjes die een hond zonder testikels maar niks vinden. “Een reu zonder testikels, sommige bazen vinden het geen gezicht. Dankzij deze Amerikaan kan je een implantaat valse testikels kopen. Hij had zelf een kortharige bloedhond en vond het geen gezicht dat zijn hond geen testikels had en dankzij zijn uitvinding is hij nu miljonair. Je kan ze kopen in alle maten, geuren en kleuren.”
Wanneer castreren of steriliseren?
“Bij katten moet het vanaf de vijfde maand. Vroeger was het bij honden na de eerste loopsheid, maar dat is aan het veranderen. Het is zo: hoe kleiner de hond, hoe sneller die volwassen wordt. Kleine honden mag je dus vroeg steriliseren, maar bij grote honden wacht je beter. Ga naar je dierenarts en overleg met hem of haar wat het beste is.”
Luiers voor honden
Vrouwelijke honden zijn twee keer per jaar loops. Je kan hiervoor luiers kopen. “Je legt hier dan een maandverbandje in en dan is het belangrijk om het bij te houden. Tijdens hun loopsheid kunnen ze soms heel veel vocht verliezen en moet je de luier regelmatig vervangen. Anders zou het kunnen dat je hond deze op een bepaald moment zelf verscheurt en dat heb je liever niet.”