
de madammen
Chris Dusauchoit: "Ook dieren kunnen rouwen, al kan je het niet vergelijken met menselijk rouwen"
wo 26 apr. - 9:25

“Eerst en vooral moet je opletten dat je menselijke emoties niet zomaar op dieren overbrengt. Maar het klopt wel dat dieren kunnen rouwen, al rouwen ze niet op dezelfde manier als mensen”, zegt Chris Dusauchoit. “Zo zijn er dolfijnen die soms dagenlang met een dood jong rondzwemmen. Ook bij chimpansee- of baviaanmoeders zie je dat ze soms heel lang met een dood jong blijven ronddwalen. Daar komen zelfs bloedverwanten kijken naar het overleden jong.”
Gewoontes
Ook huisdieren kunnen rouwen als er plots iemand in de omgeving komt te sterven. Chris Dusauchoit: “Katten en ook honden zijn gewoontedieren en ze vinden het vreselijk als er plots iets verandert. Ze willen op vast tijdstip opstaan, eten, naar buiten gaan… komt er dan plots een verandering, dan zijn ze van slag. Iemand die sterft is vaak zo een plotse verandering voor een huisdier. En dus zal die het er moeilijk mee hebben. Een hond of een kat kan dan gedrag vertonen dat te vergelijken is met rouwen. Ze zijn lusteloos, ze zonderen zich af, eten minder, enzovoort. Symptomen die vergelijkbaar zijn met een depressie."
Wat kan je doen?
"Als dit een tijdje blijft duren, kan je altijd even naar de dierenarts gaan. Of naar een honden- of kattentherapeut, al moet je wel opletten waar je terecht komt. Iedereen mag zich immers hondentherapeut noemen. Maar er zijn er in ons land zeker heel goede."
"Wat ook helpt: is zelf positief zijn. Al lijkt het wat geforceerd, vergeet niet dat je hond of kat heel erg naar je opkijkt. Als jij droevig bent, dan gaat ie dat ook zijn. Dus probeer vrolijk over te komen. En verder: liefde, veel liefde en veel aandacht. Dan komt het zeker goed!"