
radio2 wijs
Complimenten geven: "Je moet de goede zaken benoemen, daar kan een mens zich aan optrekken"
wo 1 mrt. - 2:00

We hebben al snel de neiging om een complimentje af te wimpelen met “Oh, ik ben zo opgestaan”, of “Het komt uit die winkel." We zouden beter gewoon 'dank je wel' zeggen. “Het compliment laten binnenkomen, maakt gelukstoffen vrij in onze hersenen”, vertelt Radio2-stem Cara Cobbaert bij 'Radio2 Wijs'.
Complimenten geven stimuleert gelukshormonen
Het is belangrijk om complimentjes te geven. Ook voor jezelf! Door iemand te complimenteren doe je namelijk iets leuks voor een ander. En daarbij komen oxytocine en het gelukshormoon serotonine, vrij in je lichaam. Daardoor word je meer ontspannen en heb je minder last van stress.
Ik ben een echte complimentengever. Ik heb een broodjeszaak, en tijdens de COVID-periode, mochten mijn klanten niet meer binnenkomen. Ik verloor het contact met hen. Door complimentjes op de broodzakjes te schrijven, bleven we toch verbonden met elkaar.
“De oudere generatie heeft het moeilijker met complimenten geven en krijgen. Vroeger werden er namelijk zelden complimentjes gegeven aan elkaar. Je stelt je op een of andere manier kwetsbaar op wanneer je een compliment geeft. Dat zijn sommigen niet gewend.”
“Hoe specifieker het compliment, hoe beter en hoe makkelijker het kan kloppen bij die ‘waarheid’ van de ander. Een specifiek compliment geeft je echt het gevoel dat de ander naar jou gekeken heeft. Bijvoorbeeld dat je het concreet hebt over iemands oorbellen die mooi bij zijn/haar ogen passen, eerder dan algemeen te zeggen dat die persoon er goed uitziet. Dan voel je ook dat het gemeend is, en geen vluggertje of small talk. Dat toont ook de puurheid van dat compliment.”
Een teken van dankbaarheid
Het is soms moeilijk om van jezelf te aanvaarden dat je iets goed hebt gedaan. “Een compliment wordt gegeven van het perspectief van een andere persoon. Die komt niet altijd overeen met jouw eigen idee over jezelf. Dat is de reden waarom we het soms moeilijk hebben om het aan te nemen als waarheid.”
Wij kregen thuis geen complimenten. We hoorden het alleen wanneer we iets slechts deden. De goede dingen waren ‘normaal’. Nu vind ik het raar als iemand me wijst op mijn goede daden. Ik weet dat ik het goed doe. Als ik het niet goed zou doen, doe ik het helemaal niet.
“Het ding is net dat het niet gaat om een waarheid, maar om het gebaar van de persoon die jou het compliment geeft. Hij of zij wil jou een goed gevoel geven. Daarom is het belangrijk dat we het aanvaarden, het is een teken van dankbaarheid en erkenning. Je zegt ‘danku’ aan de persoon, omdat hij of zij jou een goed gevoel wil geven."
We willen niet als dikke nekken overkomen. Door onze bescheidenheid maken we dan een onnozel grapje en durven we zelfs raar te doen.
Ouders moeten hun kinderen complimentjes geven
“Het is ook enorm belangrijk dat je als kind complimentjes krijgt van je eigen ouders. Ze spelen een belangrijke rol in het krijgen van zelfvertrouwen als kind. Het is een extra motiverende factor om het beste van jezelf te tonen, en je leert van jongs af aan waar je goed in bent.”
Mijn zus en ik kregen nooit complimenten van onze moeder, andere kinderen waren altijd beter. Mijn vader gaf er wel af en toe. Het heeft mijn zelfvertrouwen een felle deuk gegeven.
Radio2-luisteraar Ellen is het er zeker mee eens dat ouders een belangrijke rol spelen: “Als kind straal je als je zelf al fier bent op jezelf, wanneer je ouders complimenten geven, heb je toch een fantastisch gevoel? In onze familie geven we constant complimentjes aan elkaar. Het geeft een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Je moet de goede zaken benoemen, daar kan een mens zich aan optrekken. En vergeet de negatieve dingen zo snel mogelijk!”
Mijn vader kreeg altijd complimentjes van zijn ouder. Als ik dan eens wou roddelen over papa tegen mijn oma, antwoordde ze ‘Uw vader is echt een goeie’. Zij bestoefte iedereen!