Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Compost met een vleugje cannabis: dit gebeurt met een opgerolde wietplantage

vr 10 mei - 8:29

Woensdagavond heeft de politie een cannabisplantage in twee leegstaande woningen in Schellebelle (Wichelen) ontmanteld. Maar wat gebeurt er met de plantjes? Die worden vernietigd, zegt de politie. Maar hoe en waar gebeurt dat?
een close-up van een cannabisplant
© foto: Belga

Het valt wel vaker voor: er wordt een cannabisplantage ontdekt. De politie komt met grote middelen ter plaatse. De plantjes worden ingeladen, de installatie ontmanteld. Radio 2 Oost-Vlaanderen zocht uit welke weg de plantjes dan afleggen.

Levering met een geurtje

De politie bracht - in het geval van Schellebelle- de plantjes naar de dichtstbijzijnde intercommunale voor afvalverwerking Verko in Dendermonde. Daar worden ze niet verbrand, maar verwerkt tot compost

"We kregen inderdaad een telefoontje van de politie om de plantjes op een professionele manier te verwerken", bevestigt Anika Buyst van Verko. "Onder politietoezicht worden de plantjes aangevoerd naar onze composteerfabriek in Appels, deelgemeente van Dendermonde. Daar worden ze gemengd met het andere GFT-afval. We verbranden ze dus niet, maar we ruiken wel de typische geur als ze geleverd worden."

De politie blijft bij het hele proces. Eerst gaat alles door een breekinstallatie en vervolgens naar de composttunnel. Na afloop ondertekent Verko een attest, waarin ze bevestigen dat de cannabisplantjes op een professionele manier verwerkt zijn.

High van compost?

"High worden van onze compost, zal zeker niet gebeuren", lacht Anika Buyst, "Tijdens het composteringsproces worden de actieve stoffen afgebroken". Het eindproduct wordt verkocht aan landbouwers, tuinaanleggers, gemeenten en particulieren.

Verbrandingsoven

Alle andere spullen die in beslag genomen worden, zoals lampen, stroomkabels en plastic, worden eerst gesorteerd. Wat niet te recycleren is, belandt uiteindelijk in de verbrandingsoven, samen met het huishoudafval. 

dampende compost bij Verko

dampende compost bij Verko

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet