Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Conflict met stad of gemeente? Wat zijn je rechten en plichten?

wo 6 jun. - 6:13

Eddy ligt in conflict met zijn stad Dendermonde. Vlak voor zijn oprit liggen enkele vierkante meters grond die eigendom zijn van de stad, en die hij noodzakelijk acht om veilig uit te rijden met zijn tractoren. Maar de stad denkt er anders over en wil niet meer dat hij daar op draait. De Radiorechter zal voor een oplossing moeten zorgen!

Voor Radiorechter Jan Nolf is dit geen 'nattevingerwerk'. Op welke wetten en regels baseert hij zich? Want, ook jouw stad of gemeente kan je niet zomaar alles eenzijdig opleggen!

Eénrichtingsverkeer?

In tegenstelling tot de aankoop van een wagen bijvoorbeeld, heb je met je stad of gemeente geen contract waarover je samen hebt onderhandeld. De overheid die beslist en dat in het belang van jou en alle andere inwoners. Volg je die beslissingen niet kan je een GAS-boete of 'gewone' boete oplopen.

"Het lijkt op het eerste gezicht wel éénrichtingsverkeer, maar dat is het niet", zegt Radiorechter Jan Nolf. "De overheid heeft de verplichting om aan zorgvuldig bestuur te doen. Ze zijn dus verplicht om zich te houden aan de nodige procedures en om inspraak te organiseren voor de burgers. De overheid moet ook beseffen dat wanneer één of meerdere burgers getroffen worden in een bepaalde beslissing, ze die getroffen burgers moet horen en moet openstaan voor overleg."

"Het voelt vaak aan als David tegen Goliath, de kleine burger tegen de grote overheid. Maar je moet beseffen als burger dat je kan eisen om gehoord te worden, dat is een elementair recht. Loop zaken dus niet ontsporen maar spreek met de betrokken overheid.", geeft De Radiorechter nog als raad mee.

Wil je stad of gemeente toch niet luisteren?

Ja kan, indien je samen geen compromis of oplossing vindt, natuurlijk ook naar de rechter. Voor de overheid bestaat er een administratieve rechter, maar een overheid wordt voor bepaalde zaken ook aanzien als een gewone burger zoals jij en ik. Eentje die het algemeen belang moet dienen. Daarom kan de overheid ook gedwongen worden door een burgerlijke rechter om een bepaalde beslissing te nemen of om dwangsommen te betalen. Iets dat in het verleden al vaker is gebeurd.

Jan Nolf: "De overheid heeft nog altijd een heel sterke macht. En het is ook niet altijd evident om als individuele burger je kop boven het maaiveld uit te steken en zo een mogelijk probleem aan te kaarten. Dat vraagt durf, ook omdat sommige zaken op die manier ook soms extra lang blijven aanslepen. Maar besef dat die mensen die dit aandurven niet enkel uit eigenbelang handelen, maar vaak het algemeen belang voor ogen hebben."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet