Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Courgettesoep met kaasbroodjes van Jeroen Meus

ma 7 sep. - 10:00

De lekkere courgettesoep combineert Jeroen met overheerlijke kaasbroodjes.

Kweek jij of een vrijgevige buurman courgetten? Dan zitten er ongetwijfeld van die kloeke XXL-exemplaren tussen. De pitten van die reuzen zijn vrij groot waardoor ze eerder geschikt zijn om soep van te maken. Uiteraard kan je deze soep ook bereiden met de klassieke middelgrote exemplaren.

Courgetten smaken zeer mild, dus kruid je soep voldoende met bv. mosterd en dragon.

Omdat Jeroen graag een originele garnituur voorzie bij soep, bakt hij broodjes op basis van glutenvrije tapiocabloem en met karaktervolle Parmezaanse kaas. Mocht je deze bloem niet meteen in het winkelrek vinden, vervang ze dan door klassieke tarwebloem.

[ds nid:48042|build_mode:teaser]

Het recept voor de lekkere courgettesoep met overheerlijke kaasbroodjes:

Ingrediënten

De courgettesoep

  • 2 kg courgettes (min.)
  • 3 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 liter kippen- of groentebouillon
  • 4 blaadjes laurier
  • 4 takjes tijm
  • boter
  • olijfolie
  • peper
  • zout

De kaasbroodjes

  • 300 g tapiocabloem
  • 125 g boter
  • 2 1/2 deciliter melk
  • 2 eieren
  • 100 gram Parmezaanse kaas (blokje)
  • zout

Afwerken en serveren

  • 500 gram courgettes
  • 2 eetlepels mosterd
  • snuifje gedroogde dragon (of enkele takjes verse)
  • peper
  • zout

Bereiding

Voorbereiding

  1. Ontdooi en verwarm 3 l kippenbouillon (of groentebouillon). Je kan ook zelf verse bouillon maken.

De courgettesoep

  1. Spoel de courgetten en snijd de uiteinden eraf. Snijd de ongeschilde vruchten in grove stukken.
  2. Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Pel en kneus de tenen look.
  3. Verwarm een scheut olijfolie in een grote soepketel. Fruit de snippers ui glazig en voeg de looktenen toe.
  4. Doe de stukken courgette in de pot, laat ze enkele minuten stoven op een matig vuur en roer regelmatig. Voeg naar behoefte een extra scheut olijfolie toe.
  5. Schenk de warme bouillon over de gestoofde courgetten, en voeg een flinke snuif zout en gemalen peper toe.
  6. TIP: Wie werkt met een ‘snelle’ bouillon op basis van kant-en-klare bouillonblokjes hoeft minder of geen zout toe te voegen.
  7. Doe een karaktervolle hoeveelheid laurierblad en takjes tijm in de pot en zet het deksel gekanteld op de pot. Zet het vuur zacht en laat de groentesoep 20 minuten sudderen.
  8. Bereid intussen verse kaasbroodjes.

De kaasbroodjes

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  2. Voor de broodjes vertrek ik vanuit een klassiek soezenbeslag. Doe de melk en de boter in een pan en verwarm beide op een matig vuur tot de boter gesmolten is.
  3. Weeg de fijne tapiocabloem en doe een derde ervan in de warme melk met boter. Roer met de garde tot de massa dik en moeilijk bewerkbaar wordt. Roer verder met een houten lepel of een spatel.
  4. Schep het beslag in de kom van de keukenmachine en plaats het K-hulpstuk voor beslag. Strooi de rest van de bloem bij het mengsel en laat de machine draaien op een matige snelheid.
  5. Voeg de eieren één voor één toe aan het beslag. Begin met één exemplaar en voeg pas een volgend ei toe zodra het voorgaande helemaal is vermengd in het deeg.
  6. Rasp de Parmezaanse kaas. Meng de kaas samen met een snuif zout door het deeg.
  7. Bekleed de bakplaat met bakpapier of leg er een bakmatje op.Wrijf je handen in met een beetje tapiocabloem zodat het deeg niet kleeft. Rol balletjes iets groter dan een golfbal en schik ze op de bakplaat met wat ruimte ertussen.
  8. Laat de kaasbroodjes tot 30 minuten bakken in de oven van 200°C. (Controleer tussendoor. De broodjes moeten licht aanvoelen. Als ze nog zwaar zijn, zijn ze niet klaar en moeten ze nog wat verder bakken.)
  9. Haal de hete kaasbroodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Afwerken en serveren

  1. Verdeel de (rest) courgette om de soep te garneren in gelijke stukken van zo’n 6 centimeter lang. Snijd het vruchtvlees (zonder zaadlijsten) in millimeterfijne reepjes. (julienne).
  2. Vis de uitgekookte tijmtakjes en laurierblaadjes uit de soep en mix ze geduldig glad met de staafmixer.
  3. Doe mosterd, een flinke snuif gedroogde dragon, gemalen peper en wat zout bij de soep en mix nog een keer. Proef en beslis of de bereiding voldoende gekruid is.
  4. TIP: De gedroogde dragon kan je vervangen door fijne snippers verse dragon. Voeg het kruid toe kort voor je serveert.
  5. TIP: Wens je de soep op z’n zondags te serveren? Roer er dan een scheutje room doorheen alvorens je de borden uitschept.
  6. Strooi de fijne courgettereepjes in de pot. Roer en laat ze kort garen in de hete soep.
  7. Schep de verse courgettesoep in diepe borden of soepkommen en serveer er de versgebakken kaasbroodjes bij.

Naar de website van Dagelijkse Kost

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet