Cyril Carton over onze vuurtorens: "Ze hebben elk een eigen flikkering"
ma 17 jul. - 3:46

Erfgoed
In totaal zijn er een 6 actieve vuurtorens aan de Belgische kust, vertelt Cyril Carton: “De vuurtorens van Nieuwpoort, Oostende en Blankenberge zijn beschermd als monument én nog in werking. Sterker, de werking ervan vormt zelf een essentieel onderdeel van de erfgoedwaarden van het monument. Zonder de historische werking zouden de vuurtorens als monument minder erfgoedwaarde hebben.”
Eigen frequentie en lichtstraal
Elke vuurtoren heeft een eigen flikkering: “Elke werkende vuurtoren straalt nog met een welbepaalde frequentie een lichtstraal uit richting zee. Zo seint deze van Oostende het morseteken O uit (driemaal lang). Op die manier zijn ze een referentiepunt voor alle schepen op zee.”
Naast hun functie naar de zee toe hebben ze voor veel kustbewoners ook een bakenfunctie en zelfs een emotionele functie: “Voor velen staat het zien van ‘hun’ vuurtoren al gelijk aan thuiskomen…”
Voor velen staat het zien van ‘hun’ vuurtoren al gelijk aan thuiskomen…
Functie aan land
Maar de vuurtorens hebben nog meer functies: “Door hun hoogte zijn ze ook de ideale plaats om modernere locatieapparatuur te plaatsen, zoals GPS-, telefonie- en radarsystemen. Want door de kromming van de aarde is het net heel belangrijk sommige van die apparatuur hoog genoeg te plaatsen zodat het bereik ver genoeg op zee reikt.”
Vuurtorens zijn dus zeker nog noodzakelijk, volgens Cyril Carton: “Zowel op zee als richting land. Zeker ook in functie van calamiteiten of bij reddingsopdrachten. Zo hebben ook de oude nog werkende vuurtorens steeds een back-up lamp in het geval de werkende lamp uitvalt.”
Ook nog een leuk weetje: “Bij de vuurtoren in Nieuwpoort zorgde een gewicht aan een kabel ervoor dat het licht gedurende een hele tijd vanzelf ronddraaide. Nu gebeurt dat natuurlijk allemaal via elektrische aandrijving. Maar bijna alle lampen en zeker de lenzen zijn nog de oude.”