Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Daan (33) uit Alken over 'Brexit Day': "Europeanen hier in Londen vieren géén feest"

vr 31 jan. - 7:44

Op 1 februari is het dan eindelijk zo ver. Na 47 jaar lidmaatschap stapt het Verenigd Koninkrijk officieel uit de Europese Unie. 'Brexit Day' verdeelt het land in twee kampen, iets wat Daan Hansen uit Alken ook merkt in Londen.
© Foto: Daan Hansen

Daan (33) woont en werkt al zes jaar in Londen. Voor hem heeft 'Brexit Day' een zure bijsmaak. "De Europeanen die hier wonen zijn vandaag niet blij. Het is een jammere dag."

Douanecontroles 

Elke maand keert Daan eventjes terug naar Limburg. Voorlopig is dat nog geen probleem. "Vandaag en morgen verandert er nog heel weinig. Vrienden die me vorig weekend kwamen bezoeken, vertelden me wel dat de douane nu al controles doet, steekproefgewijs. Ze zijn zich dus al aan het voorbereiden op de omschakeling. Het hangt allemaal af van hoe de onderhandelingen lopen."

Brexitmoe

Voor sommigen is vandaag een dag van feest, voor anderen een dag van protest. Toch leeft de Brexit minder dan vroeger bij de Britten. "Drie jaar geleden was iedereen er mee bezig, maar dat is de jongste tijd fel afgenomen. De Britten zijn 'brexitmoe'. Over het algemeen zijn veel mensen hier wel opgelucht dat het eindelijk zover is. Hier in Londen wordt er wel nog stevig gevierd. Hoewel er evengoed geprotesteerd wordt natuurlijk", zegt Daan. 

Daan is niet meteen van plan te vertrekken. "Veel van mijn Europese collega's zijn vertrokken uit het Verenigd Koninkrijk, maar ik heb nog geen moment getwijfeld. Ik woon hier graag."

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet