
de inspecteur
Daarom betaal je dit jaar mogelijk meer onroerende voorheffing
wo 9 sep. - 7:08

Opcentiemen
Na wat opzoekwerk wordt duidelijk dat die stijging in Jans gemeente vooral komt door de “gemeentelijke opcentiemen”. Dat is een belasting die gemeenten heffen bovenop de onroerende voorheffing. Ze wordt geïnd door de Vlaamse belastingdienst en naar de gemeente doorgestort.
“Die opcentiemen zijn de belangrijkste inkomstenbron voor gemeenten”, zegt Nathalie Debast van de VVSG, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. “Met een formule wordt aan de hand van het Kadastraal Inkomen van de woning en de opcentiemen berekend hoeveel er naar de gemeente gaat.”
Het zijn de gemeenten zelf die elk jaar bepalen hoeveel opcentiemen ze innen. Dat wordt beslist op de gemeenteraad, meestal rond het einde van het jaar. De beslissing wordt meestal ook gecommuniceerd via de kanalen van de gemeente (het infoblad, de website…).
“Op het aanslagbiljet van de Vlaamse Belastingdienst staat het gemeentelijke tarief vermeld, maar niet of dat eventueel veranderd is tegenover vorig jaar” zegt Debast. “Misschien is dat IT-matig vrij gemakkelijk te regelen, want Vlaanderen heeft de gegevens. Dat moet bekeken worden.”
Maar zelfs dan nog zal er niet bij staan waarom het tarief gewijzigd is. Dat moet de gemeente communiceren.
Je mag verwachten dat je gemeente je informeert over de belastingen die ze heft. Je vindt de beslissingen meestal op de gemeentelijke website of in het infoblad.
Taxshift
Wel een belangrijk detail: de gemeente van Jan heeft de opcentiemen voor de onroerende voorheffing verhoogd, maar tegelijk wel de aanvullende personenbelasting laten zakken. Dat gebeurt dit jaar ook in andere gemeenten.
Het past binnen de taxshift op nationaal niveau, waar een verschuiving gebeurde van belasting op arbeid naar belasting op bezit.
In 16 Vlaamse gemeenten gaat dit jaar de aanvullende personenbelasting omlaag en de onroerende voorheffing naar omhoog.
Om te weten of je dit jaar daadwerkelijk meer gemeentebelasting betaalt, moet je dus de som van die 2 belastingen vergelijken met de som van vorig jaar.
En mijn gemeente?
De kans dat jouw aanslagbiljet er compleet anders uitziet dan vorig jaar is echter niet zo groot. 253 van de 300 gemeenten hebben de twee belangrijkste belastingtarieven voor 2020 niet gewijzigd.
Het is voor een gemeentebestuur dan ook geen populaire maatregel om de belastingen te verhogen. Vaak doen gemeenten het alleen wanneer ze grote kosten in het vooruitzicht heeft. De renovatie van het zwembad bijvoorbeeld, of de aanleg van een nieuwe brug.
Wil je jouw aanslagvoet vergelijken met die van andere gemeenten? Op de website van de VVSG vind je alle opcentiemen voor 2020.
Het gemiddelde voor 2020 ligt op 897 opcentiemen, tegenover 880 vorig jaar.
De 2 gemeenten met het laagste aantal (Zaventem en Sint-Martens-Latem) rekenen net zoals vorig jaar 472 opcentiemen aan.
De gemeente Alveringem tekent dit jaar voor de hoogste aanslagvoet: 1417 opcentiemen.