Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Daarom is het zo belangrijk om je aangifte juist in te vullen: “Ik betaalde 35 jaar lang belastingen voor een tweede verblijf dat ik niet heb”

do 27 mei - 10:54

Marleen uit Denderwindeke ontdekte onlangs dat ze al sinds 1984 haar kadastraal inkomen verkeerd invult op haar belastingbrief. De fiscus belast haar woning al tientallen jaren als een tweede verblijf. Ze betaalde daardoor duizenden euro’s belastingen teveel, maar krijgt alleen de bedragen van de laatste drie jaar terug. Ze doet haar verhaal bij De Inspecteur op Radio2: “Als ik geld zou moeten opleggen aan de belastingen, zouden ze dan ook maar drie jaar terugkeren?”
Belastingbrief invullen

Klein foutje, grote gevolgen

Het was de boekhouder van onze zoon die het ontdekte”, steekt Marleen van wal.  “We hebben jarenlang het kadastraal inkomen van onze enige woning in het foute vakje ingevuld, waardoor de fiscus dacht dat we bovenop onze woning nog een tweede verblijf hadden.”

Marleen en haar man betaalden daardoor sinds 1984 duizenden euro’s teveel aan belastingen. “Vorig jaar gingen we allebei met pensioen. Bij de eerste aangifte als gepensioneerden moesten we plots veel meer belastingen betalen, dus vroegen we duidelijkheid aan een boekhouder.”

De boekhouder schreef naar dienst financiën. “De fout was meteen duidelijk. We hebben intussen 4.000€ en 1 jaar intrest teruggekregen voor de laatste 3 jaar, maar de duizenden euro’s die we al die jaren teveel betaalden zijn we gewoon kwijt.”

Akkoord dat onze belastingen moeten correct ingevuld zijn. Maar de controle moet ook correct gebeuren. De fiscus had kunnen zien dat het ingevulde bedrag betrekking had op het adres waar we gedomicilieerd zijn

— Marleen, luisteraar van De Inspecteur uit Denderwindeke

Termijn van 3 jaar

“Een heel spijtige zaak”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. “Maar de fout ligt in dit geval bij de belastingplichtige zelf. De periode waarin de fiscus een aanslag kan bevestigen of ontheffen ligt vast op 3 jaar voor het aanslagjaar. We kunnen dus maximaal 4 inkomstenjaren terugkeren voor een terugbetaling.”

Die termijn geldt ook wanneer de belastingplichtige moet bijbetalen, zegt Adyns. “Ook dan keren we maximaal drie jaar terug in de tijd. Behalve wanneer we aanwijzingen hebben van fraude, dan wordt de termijn verlengd tot 7 jaar.”

Pijnlijk dus voor Marleen dat de fiscus de fout niet zelf heeft opgemerkt. “Als de administratie zelf op zo’n flagrante fout botst, zal ze die van ambtswege rechtzetten voor jou. Dat is hier helaas niet gebeurd."

Hoe zet je een fout recht?

Een belangrijke les: als belastingplichtige blijf je altijd zelf verantwoordelijk voor je aangifte. “Zelfs wanneer je een boekhouder of belastingadviseur inschakelt, zal de fiscus zich in eerste instantie tot jou richten”, zegt Francis Adyns. “Zelfs wanneer de boekhouder een aangifte vergeet in te dienen, zal de fiscus bij jou terechtkomen.”

Het is dus echt belangrijk dat je elk bedrag controleert op je aangifte, zeker als die al vooraf ingevuld is. Merk je toch te laat een fout op? Dan kun je die nog rechtzetten.

“Wanneer je de fout opmerkt binnen de aangifteperiode, kun je die nog rechtzetten tot 15 juli. Je hebt daarvoor wel maar één kans”, zegt Adyns.

Komt de vergissing pas later aan het licht? Dan zul je de taxatiedienst contacteren voor een rechtzetting. “Doe dat wel zeker binnen de termijn van 3 jaar, anders is er geen rechtzetting meer mogelijk.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet