Dag van de Ondernemer: "Ik voel me als West-Vlaamse slager al 27 jaar thuis in Molenbeek"
vr 22 nov. - 5:00
Toegegeven, dankzij zoon Ruben is het slagersgezin van Johan Degroote niet meer zo onbekend. Denk maar aan hun deelname aan de docureeks 'Het Gezin' met de legendarische rijles van vader en zoon, én het feit dat diezelfde zoon Ruben deel uitmaakt van de nieuwe boysband BOBBY. Toch blijft voor Johan en z'n vrouw Ria hun slagerij op de Gentsesteenweg in Molenbeek prioritair. "27 jaar geleden zijn we naar Brussel verhuisd", vertelt Johan. "Er werd ons toen wijsgemaakt dat als je in Brussel een zaak begon, je binnen de tien jaar binnen was. Dat is nog altijd niet gebeurd (lacht). Maar het was wél de plek waar je de stiel kon leren. Mensen schoven met 30 aan op de trein in Diksmuide om de ambacht te leren bij goeie slagerijen. Dat is nu voorbij."
Vlees van vroeger
Toch draaien de zaken nog steeds erg goed. "Er zijn inderdaad minder beenhouwerijen dan vroeger. Maar diegenen die overblijven, hebben veel werk. Ook wij zien hier in Molenbeek veel verschillende mensen. We hebben geen halalvlees, maar moslims komen hier dan bijvoorbeeld wel broodjes halen met tonijn- of krabsalade. Er zijn ook wat zwart-Afrikaanse mensen in de wijk komen wonen. Zij kiezen voor boelie of spiering, zoals de Belg in de jaren 60 deed. Om dan een hutsepot te maken. Of varkenspoten. Heel fijn, want dan kan ik vertellen hoe mijn grootmoeder dat deed. Jonge mensen zouden dat ook weer moeten waarderen. Niet alleen de steak of filet pur, maar alle stukken van het dier."
Ondergewaardeerd
En die jonge mensen, staan die te trappelen om in de voetsporen van hun vader te stappen? Johan: "Mijn zoon Ruben stond al op zijn vierde op tafel met een microfoon. Hij studeert nu psychologie en is druk bezig met zijn popgroep BOBBY. Dat is helemaal oké, hij moet vooral doen wat hij graag doet. Mijn ene dochter gaat voor kinesist, de andere doet hotelschool. Zolang ze zich smijten, ben ik gelukkig. Toch vind ik het jammer dat het technisch onderwijs tegenwoordig zo ondergewaardeerd wordt. We hebben zo'n nood aan loodgieters, kappers, bakkers en slagers. Je kan er goed je geld mee verdienen en een mooie carrière in maken. Hopelijk kiezen jonge mensen wat vaker voor het ondernemerschap", besluit hij.
Foto: Johan met vrouw en kinderen in de docureeks 'Het Gezin' op één.