radio2 ann&daan
Ann&Daan bij Woonzorgzone De Kouter: "Ze moeten zich hier in een hotel voelen"
wo 15 mrt. - 4:00
“Op mijn 53ste opnieuw gaan studeren”
Het zijn geen zeldzame verhalen dat veel mensen op latere leeftijd een carrière-switch maken naar de zorg. Christophe De Corte is er ook zo eentje. Hij werkte heel zijn leven in de verkoop, maar is op zijn 53 opnieuw gaan studeren en werkt nu al een maand bij De Kouter. “Mijn ex-vriendin was verpleegster en mijn dochter heeft een handicap, dus dat zorgzame heeft altijd al in mij gezeten. Het is een passie geworden om voor mensen te zorgen. Je krijgt zoveel dankbaarheid van de mensen.”
De Thaise Nin Beckers is naar België verhuisd en werkt nu ook bij de woonzorgzone. Voor haar is alles nieuw, want in Thailand ging het er anders aan toe. “In Thailand zorgde ik ook al voor ouderen, maar vooral voor hartpatiënten. Hier kan ik met mijn diploma enkel als zorgkundige werken."
"In Thailand worden ouderen thuis verzorgd, hier zitten ze allemaal samen. Dat is wel even aanpassen geweest, maar het is zo fijn. Ik werk supergraag met mensen en ik voel me goed als ik ze kan verzorgen.”
Bezoek van Bart Kaëll
Ook Bart Kaëll heeft een bezoekje gebracht aan De Kouter. Hij heeft in het VTM-programma ‘Een echte job’ kunnen ervaren hoe het is om in de zorg te staan. “Ik heb enkel maar bewondering voor die mensen. Het is het meest onderschatte beroep dat er bestaat. Fysiek is het heel zwaar en je bent constant met mensen bezig. Je moet ook empathie hebben, maar niet te veel, want je moet proberen om de problemen van het werk niet mee naar huis te nemen. Dat vond ik enorm moeilijk. Ik sliep vaak slecht."
"Ik wil dat ze in een hotel zitten, niet in een woonzorgzone"
De kok bij De Kouter is Jan Jossaert. Hij heeft in het verleden voor sterrenrestaurants gekookt. “Hier heb je een beperkter budget, maar je kan daar ook goed mee koken. De passie voor het koken blijft, en iets lekkers koken kost evenveel tijd als iets slechts koken. Er komt altijd iets lekkers op tafel. Ze moeten zich in een hotel voelen, niet in een woonzorgzone.”
"Kunnen genieten van eten is belangrijk, zeker op een oudere leeftijd. Een lichtpuntje van de dag is het eten. Als er familie op bezoek komt, vragen ze niet: ‘hebben ze je goed gewassen?’, maar wel ‘wat heb je gegeten, was het lekker?'"