radio2 ann&daan
Dag van de Zorg: Ann&Daan bezoeken Revalidatieziekenhuis Inkendaal
ma 13 mrt. - 0:00
Nood aan mensen in de zorg
Sarah De Baerdemaker volgt een opleiding verpleegkundige en werkt nu ook al in Inkendaal, “Ik wou meer betekenen voor de patiënten. Mijn vriend is ook ziek en ik wou hem beter kunnen verzorgen. Het is echt een roeping. Ik mag nu ook effectief dingen doen bij de verzorging. Eerst zette ik gewoon de medicatie klaar, maar nu mag ik al zorg aan het bed bieden. Ik kan als student verpleegkundige nu echt een luisterend oor bieden en eventueel pijn wegnemen.”
Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn, kan enkel beamen wat Sarah vertelt. “Aan iedereen die zich geroepen voelt, wil ik meegeven: er zijn zoveel verschillende trajecten die je kan volgen tijdens je studies. Je kan studeren en werken tegelijk. Sommige mensen komen van een andere job en kunnen meteen zorgtaken uitvoeren onder begeleiding en coaching. Wij investeren ook duizenden euro’s om die coaching te organiseren.”
In de klas
Juf Kristien Niemegeers geeft les in het Inkendaal aan kinderen tussen de 10 en 13 jaar. “Wij geven les aan kinderen met ernstige dyslexie, dyscalculie, psychische problemen en ook aan kinderen die aan het revalideren zijn. Het is een hele diverse groep. Elk kind krijgt ook aparte begeleiding en therapieën tijdens de uren aangepast aan hun noden en zorgtraject.”
“Het verschil met een ‘gewone’ klas is groot. Het zijn vaak kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Je moet als leerkracht de hele tijd differentiëren, de ene is met wiskunde bezig, de met andere taal. Veel mensen weten niet dat zo'n klasjes bestaan, maar er is wel degelijk nood aan. Dit zijn kinderen die anders schoolmoe kunnen worden, net omdat ze in het reguliere onderwijs hun plaats niet vinden.”
Hippotherapie
“De Hippotherapie is een vast therapieonderdeel waarin we mensen trainen op hun zitbalans en hun opnieuw leren stappen", vertelt hoofdtherapeut Marina Poelmans, "Dit doen we door paard te rijden. Door te zitten op een wandelend paard, krijgen de bekken een stapsignaal binnen dat doorgestuurd wordt naar de hersenen. Dat geactiveerd signaal is een eerste stap naar het werkelijk stappen.”
“Het verschil met een kinesist is dat wij werken met een totaalbelevenis en met echte paarden werken. De zintuigelijke waarneming is ook heel belangrijk. Revalidanten blijven niet enkel in de piste, maar we gaan ook met het paard wandelen op het domein van het revalidatieziekenhuis.”
“We hebben ook een unieke Sensory trail. We hebben namelijk een pad doorheen het bos met verschillende ondergronden. Dat is belangrijk in het proces van het opnieuw leren wandelen. Sommige ondergronden kosten meer moeite om te bewandelen dan andere en daar investeren wij ook in.”
Muziektherapie: de Magic Flute
Het ziekenhuis biedt ook muziektherapieën aan. Geert Wasteels geeft muzieklessen aan mensen met een neurologische aandoening. “Ik werk namelijk met mensen die helemaal verlamd zijn en enkel nog met hun hoofd kunnen bewegen. Ik leer hun één specifiek instrument spelen: de Magic Flute. Dat is een elektronisch blaasinstrument die minimale blaaskracht nodig heeft. Het is speciaal ontwikkeld voor mensen met volledige verlamming. Door het hoofd omhoog en omlaag te bewegen, kunnen er hoge en lage noten gespeeld worden.”
“De Magic Flute kan ook alle klanken produceren: rock, klassiek, jazz,… Ik begeleid op de piano en zo maken we samen muziek. Je geeft met op die manier de mensen het gevoel dat ze toch nog iets kunnen doen. Wanneer iemand zegt ‘Ik kan muziek spelen’, dat is fantastisch. Er is een focus op eigenwaarde, want mensen met een fysieke beperking hebben vaak een laag zelfbeeld.”
Klik hier voor mee info over de Dag van de Zorg en ontdek alle deelnemende organisaties!