Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Dakisolatie: de premies!

vr 16 nov. - 7:25

Je dak isoleren is de eerste maatregel die je moet nemen als je wil besparen op je stookkosten. En de overheid wil dakisolatie dan ook stimuleren met flink wat premies voor bestaande woningen. We ze
dakisolatie

Je dak isoleren is de eerste maatregel die je moet nemen als je wil besparen op je stookkosten. En de overheid wil dakisolatie dan ook stimuleren met flink wat premies voor bestaande woningen. We zetten ze op een rij:



Via de netbeheerder

De premie van de netbeheerder en de Vlaamse dakisolatiepremie van de Vlaamse overheid zijn samengesmolten tot één premie. Je kan die hervormde premie aanvragen bij je netbeheerder (Eandis of Infrax).

Vroeger varieerden de premies bij de verschillende netbeheerders, maar nu zijn ze overal gelijk.
De premie varieert van 3 euro per m² dakisolatie (als je het zelf doet) tot 6 euro per m² (als je de werken laat uitvoeren door een erkende aannemer).

Sinds 1 januari 2012 komen ook kleine daken (kleiner dan 40m²) in aanmerking. De premie is geldig voor ofwel dakisolatie ofwel zoldervloerisolatie maar niet voor beide. Je kan voor maximaal 120 m² een premie krijgen.

Je moet dan enkel een bewijsstuk bij je aanvraag steken: het attest en de factuur van de aannemer, of als je het zelf doet: het aankoopbewijs of de factuur van het isolatiemateriaal.

Hier lees je de voorwaarden en de procedure.

Via belastingsvermindering

Je mag die dakisolatie ook inbrengen in je belastingaangifte in het jaar waarin je de factuur betaalt. Dat kan alleen als je de werken laat uitvoeren door een erkend aannemer. Je woonst moet minstens 5 jaar in gebruik zijn als woning bij de start van de werken. En het isolatiemateriaal moet een Rd-waarde hebben van minimum 2,5 m²K/W (vierkante meter Kelvin per Watt).

De belastingvermindering voor 2012 bedraagt 30% van de betaalde factuur, beperkt tot een maximumbedrag van 2.930 euro. Het is voorlopig niet duidelijk of de maatregel de federale besparingsronde zal overleven.

Ook als je niet veel belastingen betaalt, krijg je dat voordeel dankzij het ‘belastingkrediet’: de fiscus stort dan gewoon de premie op je rekening, in plaats van ze af te trekken van je belastingen.

Hier lees je de voorwaarden en de procedure.



Via de gemeente

Ook heel wat gemeenten dragen hun steentje bij om dakisolatie te promoten. Ongeveer één op de vijf steden en gemeenten voorzien een premie. In he Excel-blad onderaan de tekst kan je nagaan hoe het zit in jouw woonplaats.
Opgelet: het gaat om de premies voor 2012. Uiteraard kunnen die veranderen als er vanaf januari een nieuw bestuur aan de macht komt.



1+1+1= 3

Het goeie nieuws is dat je de voordelen van de netbeheerder, van de fiscus en van de gemeente mag cumuleren. Je krijgt ze dus alle drie bovenop elkaar, en daardoor valt de investering wel heel goed mee. Via de subsidiemodule van het Vlaamse Energie agentschap kan je berekenen hoe lang de terugverdientijd is voor jouw woning.

Meestal ligt de terugverdientijd tussen 1 à 2 jaar. Misschien is het dus ook interessant om in dakisolatie te investeren als je een huis huurt.



Dakisolatie in een huurhuis

Als huurder ben je waarschijnlijk niet meteen geneigd om te investeren in een huis dat niet van jou is. Maar je kan er wel degelijk je voordeel doen met dakisolatie als je van plan bent om er nog een tijdje te blijven huren. Vooral omdat de investering op korte termijn (1 à 2 jaar) terugverdiend.

Wie de dakisolatie betaalt, krijgt ook de premies die hierboven staan – ook een huurder. Je kan ook altijd proberen om de kosten voor de dakisolatie met je verhuurder te delen. Let wel: goeie afspraken maken goeie vrienden…

De verhuurder heeft er trouwens alle baat bij om zijn eigendommen te isoleren, want de Vlaamse overheid zal vanaf 2015 strafpunten toekennen aan huurhuizen die niet aan de normen voldoen. Tegen 2020 is het ontbreken van dakiwolatie in een huurwoning zelfs voldoende om het niet meer te mogen verhuren!

Tegen dan moet elke huurwoning minstens een minimum aan dakisolatie hebben (zo’n 3,5 à 4 cm). En die regel geldt ook voor appartementen. Als het bovenste appartement van een gebouw geen dakisolatie heeft, worden alle onderliggende appartementen vanaf 2020 ook onverhuurbaar.



Sociale dakisolatiepremie voor kwetsbare huurders

Ook voor minder gegoede huurders heeft de Vlaamse overheid een maatregel ingevoerd. Dankzij de Sociale Dakisolatiepremie kunnen kwetsbare huurders voortaan ook dakisolatie laten plaatsen, op voorwaarde dat de huisbaas daarmee akkoord gaat.

Je hoeft enkel een energiescan aan te vragen bij je netbeheerder (Eandis of Infrax). Die is trouwens gratis voor iedereen! Als je als huurder aan de voorwaarden voldoet zal de ‘energiescanner’ je voorstellen om dakisolatie te laten installeren met die sociale dakisolatiepremie. Die bedraagt 23 euro per m². Je hoeft zelf geen aannemer te zoeken, en de extra kosten zijn voor de huiseigenaar. De voorwaarde is wel dat de huurprijs daarna niet stijgt omwille van de werken.

Hier lees je alles over de voorwaarden en de procedure.

Andere handige links:

Vlaams Energieagentschap
Premiezoeker

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet