Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Datum van verlijden van je akte vertelt of je nog recht hebt op de woonbonus of niet

vr 4 okt. - 6:41

De nieuwe Vlaamse regering schaft de woonbonus af. Op 1 januari verdwijnt dat belastingvoordeel voor wie een hypothecaire lening aangaat. De vraag de voorbije dagen was: is een ondertekend compromis goed genoeg om nog aanspraak te maken op die woonbonus, of gaat het om het verlijden van de akte bij de notaris? Kersvers minister Matthias Diependaele brengt duidelijkheid bij De Inspecteur.

Minister Diependaele (N-VA) is duidelijk: "Enkel wanneer de leningsakte van je nieuw aangekochte woning verlijdt vóór 1 januari 2020, zal je nog kunnen aanspraak maken op de woonbonus." Op 1 januari verdwijnt de woonbonus. Ter compensatie worden de registratierechten verlaagd van 7 naar 6 procent. Al is compensatie een groot woord, want door de nieuwe regeling verliest de koper tienduizenden euro’s. Maar de bedoeling is dat je een voordeel doet op het moment van de aankoop van een nieuwe woning, sust de minister. Bij een belastingverlaging is dat pas na verloop van tijd. "Zo willen we jonge gezinnen helpen om een woning te kopen. Want zo wordt het bij de aankoop een pak goedkoper om een huis te kopen."

Overgangsperiode komt er niet

In 2014 werd de woonbonus al eens aangepast. Ook dat was voor de koper een financiële stap terug. Maar er werd een overgangsperiode ingevoerd: wie een ondertekend compromis kon voorleggen, kon profiteren van de oude woonbonus. "Een overgangsperiode komt er nu niet," zegt minister Diependaele. "We willen zo snel mogelijk rechtszekerheid bieden. We willen de huizenmarkt niet onzeker maken en gaan niemand nog in twijfel laten. De woningmarkt is te fragiel om daar nu risico's in te nemen. We willen absolute duidelijkheid."

Voor de volledigheid: er verandert niks voor lopende contracten. 

Snelsnel een huis kopen? Geen goed idee!

Vastgoedmakelaars en notarissen verwachten dat er de komende weken extra veel huizen en appartementen verkocht zullen worden. Maar wees realistisch: nadat je een compromis hebt getekend, duurt het twee tot drie maanden voor je de akte definitief kan ondertekenen bij de notaris. "Ga nu niet snelsnel over tot de aankoop van een woning," zegt minister Diependaele. "Denk goed na voor je zo'n belangrijke beslissing in je leven neemt." Hij herhaalt ook dat deze maatregel ervoor zal zorgen dat de huizenprijzen mettertijd gaan zakken. 

Bart Van Opstael, van notaris.be, is blij met de duidelijkheid. "Nu kunnen we alle vragen van de mensen beantwoorden. Je weet nu waar je staat: de akte moet getekend worden vóór 1 januari 2020 als je aanspraak wil maken op de woonbonus. Het belooft een druk eindejaar te worden voor de notarissen."

We geven prioriteit aan alle mensen die de akte nog dit jaar willen ondertekenen bij de notaris.

— Bart Van Opstael van notaris.be

Mensen die al een compromis, een verkoopovereenkomst, hebben, maken nog een realistische kans om de akte vóór het einde van dit jaar te tekenen bij de notaris. "Voor die mensen is het nog haalbaar. We geven ook prioriteit aan iedereen die de akte dit jaar nog wil onderteken," zegt Van Opstael. Voor wie nu nog een woning wil kopen, is er erg weinig tijd. "Als je al in een vergevorderde onderhandelingsfase zit, zal het nog lukken, maar neem geen snelle beslissingen. Bereid alles goed voor en teken niks ondoordacht."

Hou er ook rekening mee dat het langer kan duren dan drie maanden om een akte te verlijden. "Er kunnen ook complicaties zijn, zoals een bodemverontreiniging. En dan wordt het zeer krap."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet