Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

De 10 engste Halloweenplekken in Vlaams-Brabant

ma 28 okt. - 7:00

Het is Halloween-week bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. De komende dagen trakteren we je op de engste verhalen en reportages. Maar je kan ook zelf gaan griezelen. Want er zijn heel wat lugubere plaatsen met een duister verleden bij ons. Durf jij ons Halloween-lijstje aan?
Foto: pexels
© Foto’s: Pexels, R2, Flaviramapark, Wikipedia, Zoutleeuw en Kristien Bonneure

1) Maagdentoren van Zichem

De Maagdentoren van Scherpenheuvel-Zichem is het visitekaartje van de gemeente. Sinds 2015 gerestaureerd, en vooral het uitzicht over de Demervallei is adembenemend. Toch is de geschiedenis ervan dat niet. In de 14e eeuw bouwde de heer van Zichem de slottoren om zijn landgoed te beschermen. Maar algauw kreeg het gebouw een akelige, nieuwe functie. De landheer had een prachtige dochter die verliefd werd op een jongen van eenvoudige komaf. Ze wilde dolgraag met hem trouwen, tegen de zin van haar vader. Hoezeer hij ook probeerde haar op andere gedachten te brengen, ze hield voet bij stuk. Ten einde raad sloot hij zijn dochter op in de toren, samen met twee kloosterzusters die haar gezelschap hielden. Een laatste poging om haar te overtuigen, mislukte. En dus werden de drie vrouwen vastgebonden en in de Demer gegooid. Drie maagden, en zo kreeg de toren haar lugubere naam. 

2) Nazi-ziekenhuis Wolvertem

Wie over de A12 van Brussel naar Antwerpen rijdt, heeft het vast al gezien. Ter hoogte van Wolvertem-Meise staat een oud poortgebouw, dat ingang geeft tot een parkje. Een liefelijk stukje middeleeuwen langs de autosnelweg. Maar de ware geschiedenis is akelig. In 1942 was dit een heuse kinderfabriek van de nazi’s. Jonge vrouwen kwamen hier bevallen van hun arische baby. SS’ers wilden zoveel mogelijk kinderen met zuiver bloed, en dat kon alleen met de beste zorgen. Daarom bouwden ze een eigen ziekenhuis. Na de bevalling kreeg de baby een doopgeschenk mee naar huis, een kandelaar. Macaber detail: die werd gemaakt door gevangenen uit de concentratiekampen.  

3) Verlaten zwembad Bloso-domein Hofstade

Het openluchtzwembad van Hofstade, Zemst was ooit één van de populairste plekken in de streek. Een prachtig stukje architectuur dat bij de bouw in 1932 erg strak en futuristisch aandeed. Maar in 1978 bleek het zwembad niet meer te voldoen aan de strenge hygiënische normen. Resultaat: het imposante gebouw met bassin, kleedhokjes en gangen staat al jaren te verkommeren. De tegels van het zwembad zijn intussen gestolen, maar de gebouwen blijven moedig overeind in weer en wind. Al is de verlaten site nu vooral erg desolaat en spookachtig. Alsof de geesten van de vroegere bezoekers elk moment uit het zwembad kunnen opstaan. 

4) Kasteel Ter Rivieren Begijnendijk

Een paar weken geleden kwam het Kasteel Ter Rivieren nog in het nieuws omdat het verkocht wordt. Een domper voor de conciërge die er intussen al een paar jaar woont. Dat doet de jongedame met plezier, ook al gebeuren er soms vreemde dingen. Rietje Bos: “Hier zijn vroeger een aantal veldslagen geweest en plunderingen. Onder andere van het vee. De legende vertelt dat als het mistig is, je nog steeds een geitje hoort blaten.” Riet hoort soms ook vreemde geluiden, of heeft het gevoel dat er iemand aanwezig is. Toch heeft het haar niet tegengehouden om enkele jaren geleden haar intrek te nemen in het kasteel. “Het blijft een droom om te kunnen wonen op zo’n sprookjesachtige plek.” Interesse om de geest van de geit te horen? Het kasteel staat te koop voor 1 miljoen euro, een buitenkans!

5) Sint-Alena ijskelder in Dilbeek 

Op het hoogste punt van Dilbeek vind je het kasteel de Viron. Vandaag het gemeentehuis, en in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van de familie Viron. Zij lieten er ook een ijskelder aanleggen. Tot zover niets akeligs. En toch. Want naast de Sint-Alena ijskelder, ligt een overblijfsel van een ouder kasteel. En daar zou het wel eens kunnen spoken. In de 6e eeuw woonde hier Alena Van Vorst. Haar vader, een Frankische vorst, was in het bezit van Dilbeek en vervolgde er de christenen. Niet wetend dat zijn bloedeigen dochter ’s nachts wegsloop om naar de mis te gaan. Op een avond werd ze betrapt door wachters die haar naar het bos sleurden. Ze greep een boom en liet niet los. Wachters bleven maar trekken en rukten uiteindelijk haar arm eraf. Alena bloedde dood, maar werd tot leven gewekt door een engel. Door het mirakel bekeerde haar vader zicht tot het christendom, en stichtte zelfs een kerk in Dilbeek. Wie in de ijskelder afdaalt, zou soms de engelenstem van Alena horen. De griezelige rondleiding kan je reserveren via de gemeente Dilbeek. 

6) Tervuren horrorpark

Heksen, monsters, dode bruiden en trollen. Je komt ze allemaal tegen in het donkere dennenbos van het Flaviramapark in Tervuren. Je hoort er macabere legendes uit de streek, en leert meer over vreemde volksgebruiken. Op Halloweenavond gaat het park nog een stapje verder. Je leest meer op de webpagina van Flavirama.

7) Voormalige kazerne Vilvoorde

Binnenkort wordt de verlaten kazerne van Vilvoorde omgetoverd tot een nieuw stadsgedeelte met winkels, restaurants en woningen. Nu is het een desolaat domein van maar liefst 5 hectare groot. Lege gebouwen die intussen overwoekerd zijn door onkruid, twee spookachtige koeltorens en een imposante elektriciteitscentrale maken de site bevreemdend en eng. Ooit was hier nochtans een grote bedrijvigheid. Het Belgische leger maakte er apparatuur voor militaire telecommunicatie. In 2008 trokken de laatste militairen de deur dicht. Jarenlang werd de plek vermeden, zodat ze stilletjes maar zeker werd opgeslokt door de natuur. Intussen heeft de stad dus grootse plannen. Rep je snel naar het verlaten militair domein, als je nog een laatste keer wil griezelen in Vilvoorde.

8) Het Vinne in Zoutleeuw

Het is de perfecte plek voor een herfstwandeling, provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw. Maar misschien denk je volgende keer toch twee keer na als je er alleen op uittrekt. In Het Vinne zou de vloek van de bedelaar hangen. Op een koude kerstnacht ging de man op zoek naar eten, maar niemand wilde helpen. Hij vervloekte de stad, die helemaal werd verzwolgen door de aarde. Het resultaat is de uitgestrekte vlakte van het Vinne. Nog twijfels aan het verhaal? Luister dan eens goed als je er naartoe trekt. Op koude winternachten zou je mysterieuze stemmen horen, en luidende klokken.

9) Grafkelders Laken

30 jaar lang waren de catacomben van Laken verboden terrein. In de jaren 80 gingen ze dicht omdat ze in erbarmelijke staat waren. Maar sinds twee jaar kunnen bezoekers de ondergrondse wereld van het kerkhof betreden. In 1870 werden de grafkelders gebouwd, om het ruimteprobleem in de Brusselse gemeente op te lossen. In 2017 werden de ondergrondse gangen helemaal gerestaureerd en kan je er een kijkje nemen. Een bevreemdende ervaring om tussen de graven, nissen en monumenten te dwalen, uit een ver verleden.

10) Kasteel van Beersel

Het kasteel van Beersel werd in de 15e eeuw gebouwd om het dorp te beschermen. Er zijn dan ook veel doden gevallen bij aanvallen van buitenaf. Het kasteel heeft een slotgracht, waar lijken in werden gegooid, een folterkamer, schietgaten, een vergeetput voor gevangenen en nauwe torenkamertjes. Bezoekers zouden al verschillende keren de verschijning van een jonge vrouw hebben gezien. Of dat klopt onderzochten we zélf met een spokenjager en cameraploeg. De reportage én het filmpje kan je verwachten op Halloween, nu donderdag 31 oktober…

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet