Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

De 15 leukste picknickplekken in Brussel

wo 12 aug. - 7:28

Als je in Brussel of haar deelgemeenten woont, vloek je wellicht wel vaker als je geen terras of tuintje hebt waar je even in het gras kan zitten met een hapje of drankje erbij. Nu we weer officieel uit ons kot mogen, is hier een overzichtje met bekende en minder bekende picknickplekken in de hoofdstad.

Kruidtuin (Botanique)

Wie al eens een concert meepikte in de Botanique, merkte wellicht ook haar tuin op. De Kruidtuin is een stadspark in de drukke Brusselse Noordwijk. Het laagste gedeelte helt zachtjes af naar de vijver en heeft kronkelige wandelpaden. In de grasperken staan overal bomen rond rustplekken. Een rustig, groen plekje dus middenin hartje Brussel.
 

Park van Laken

Het uitgestrekte Park van Laken, net aan het Koninklijk Kasteel, is momenteel de ideale plek om een picknickdekentje uit te slaan. Dat geldt natuurlijk niet voor het Koninklijk Domein, dat maar liefst 187 hectare groot is. Drie weken per jaar (in de lente) is het publiek welkom om de serres te bewonderen.

Ter Kamerenbos

Heel populair bij wie in Brussel woont, is het Ter Kamerenbos, een uitloper van het Zoniënwoud vlak naast de hoofdstad. In het weekend zijn er een aantal wegen afgesloten voor auto’s en wordt ruim baan gegeven aan fietsers, joggers, roller skaters,...

Dudenpark

Het Dudenpark, dat in deelgemeente Vorst ligt, is gelegen nabij het hoogste punt van Brussel, Hoogte HonderdDe plaats ligt juist honderd meter boven de zeespiegel. Midden het heuvelachtige oppervlak vind je een kasteel, dat momenteel gebruikt wordt door het NARAFI, de oudste filmschool van ons land. Het oneffen oppervlak leent zich perfect voor lange wandelingen.

Het noordelijke deel van het park ziet er heel anders uit, en daar komt je picknickmateriaal dan weer wel van pas. Deze kant geeft je een panoramisch uitzicht op de skyline van Brussel, met het Justitiepaleis als aandachtstrekker.

Park van Vorst

Dit park is gelegen op een heuvel en biedt daardoor een mooi uitzicht over de binnenstad van Vorst. In het midden van het park is er een pop-up bar die open is van april tot september. Je kan er ook terecht voor verschillende activiteiten zoals yoga, tai chi, concerten en karaoke-avonden.

Josaphatpark (Schaarbeek)

In het Josaphatpark kan je wandelen rond de vijver, zonnebaden of in de zomermaanden (in normale tijden) genieten van een concert. Sportievelingen en jongeren hebben inmiddels ook hun weg naar het park gevonden. Voor een picknick is het handig om in de buurt van een van de kiosken te blijven om zo nu en dan eens een verkoelend drankje te gaan halen.

Warandepark

Dit park, dat lange tijd de naam ‘Koninklijk Park’ droeg, was het eerste openbare park van Brussel. Dit grote vierhoekige park met veel bomen strekt zich uit tussen het Federaal Parlement en het Koninklijk Paleis.

Maak een verkennende wandeling om te bepalen of je je picknicklaken op een afgelegen, schaduwrijke plek wil neerleggen, of liever op een open grasveld langs één van de hoofdpaden. Langs de wandelpaden liggen verscholen hoekjes groen, een muziekkiosk, een theater, twee fonteinen en enkele eetstalletjes.

Elke zomer worden in het park de jaarlijkse muziekfestivals Boterhammen in het Park en Feeërieën georganiseerd. Die laatste zijn dit jaar natuurlijk afgelast.

Egmontpark

Het Egmontpark is het enige openbare park van de Vijfhoek dat op een binnenterrein van een huizenblok gelegen is. Met zijn grote, dikke bomen en zijn mooie grasperken biedt het Egmontpark een onvoorstelbare rust en ontegensprekelijke charme.

Het park bevindt zich net naast het Egmontpaleis en ligt niet zo ver van de Naamsepoort. Drie discrete toegangen zorgen ervoor dat het park zijn intiem en authentiek karakter bewaart. In het midden van het park ligt de orangerie.

Leopoldpark

Het Leopoldpark ligt in de Europese wijk, waardoor het een populaire lunchplek is voor mensen die in de Europese instellingen werken. Het belangrijkste kenmerk is de grote centrale vijver, die wordt gevoed door de Maalbeek en bewoond wordt door wilde eenden, waterhoenen en ander gevogelte. Naast de vijver ligt een heuvel met daarbovenop de voormalige Solvay-bibliotheek. Aangezien die heuvel maar lichtjes helt, biedt hij een fijne picknickplek vanwaar je gezellig kan staren naar de activiteit in en rond de vijver.

Koning Boudewijnpark (Jette)

Het Koning Boudewijnpark is een park gelegen in de Brusselse gemeente Jette. Het park strekt zich weids uit in de vallei van de Molenbeek, in het noordoosten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is een geheel van parkzones, vijvers, bossen en graslanden van bijna 100 hectare, doorsneden door een padennetwerk.

Jubelpark

Dit groot, vijfhoekig park dat grenst aan de Europese wijk is een populaire plek voor joggers en outdoorlessen zoals yoga, aerobics en frisbee. Er is heel veel ruimte om je picknickdeken neer te leggen, hoewel het beste plekje zich bevindt tussen de triomfboog en metrohalte Schuman. Vanaf daar kijk je uit op de fontein en de indrukwekkende triomfboog op de achtergrond. Bovendien kun je er genieten van een romantische zonsondergang wanneer de zon tussen de bogen ondergaat.

Park Elisabeth (Koekelberg)

Het Elisabethpark is gekenmerkt door de basiliek van Koekelberg. De indeling van het park met de vele grasvelden en schaduwrijke wandelpaden doet denken aan het Jubelpark. Een leuke plek voor een picknick is de grote, centrale tuin waar je wat langer kan baden in de avondzon. Met wat geluk geniet je tijdens je picknick wel van live achtergrondmuziek.

Park Tour & Taxis

Park Tour & Taxis is het grootste stadspark in ruim een eeuw dat in het centrumgebied van Brussel is ontwikkeld, en het biedt recreatieruimte voor de omliggende wijken. Zo brengt het Parckfarm-initiatief agrarische, sociale, educatieve en ecologische activiteiten samen. Van onder de Jubileumbrug geniet je van de betoverende skyline van de noordwijk. In de zomer stelt een DJ zich regelmatig op onder die brug.

Kleine Zavelsquare

Het fleurige kleine park aan de Kleine Zavel wordt beschouwd als een architectuurpareltje in het centrum van Brussel. De tuin – een voorbeeld van Vlaamse neo-renaissance – werd in 1890 aangelegd. In dit openluchtmuseum worden de verschillende Brusselse gilden vertegenwoordigd door 48 bronzen beelden.

De vijvers van Flagey (Elsene)

Langs het water zitten, heeft iets ontspannends. Dat is ook wat de twee grote vijvers tussen het Flageyplein en de Abdij Ter Kameren in Elsene zo aantrekkelijk maken voor een picknick. De huisjes rond de vijver zien er ook wel leuk uit. Wandel even rond de vijver tot je het meest gezellige plekje hebt gevonden. Nadien kan je altijd op het Flageyplein terecht voor een drankje in één van de vele café's.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet