
de madammen
De 5 leukste insectenweetjes volgens Lieven Scheire
do 15 okt. - 0:24

Er zitten meer insecten in je huis dan er dieren in een safaripark zitten
"In een gemiddelde tuin zitten er meer verschillende soorten insecten dan dat er soorten zoogdieren zitten in een gemiddeld safaripark. Zelfs binnen in je eigen huis zitten er meer soorten insecten", vertelt Lieven.
Insecten kunnen elkaar gruwelijk behandelen
"Het leven van insecten kan gruwelijk zijn. Elkaar vermoorden, eitjes leggen in het lijf van een ander insect, parasiteren in de hersenen van een insect... Een scenario van Game Of Trones is er niets tegen!"
Kakkerlakken doen slangen na om vijanden af te schrikken
"Sommige kakkerlakken kunnen vliegen of zelfs geluid maken", zegt Peter Berx. "Dat geluid maken ze in de eerste plaats ter verdediging. Het is een sissende geluid waarmee ze het geluid van een slang imiteren om zo vijanden af te schrikken", gaat Lieven Scheire verder. "En ook gebruiken ze dat sissende geluid om te bepalen welke kakkerlak dominant is."
Wie de langste heeft, is de baas!
Lieven en Peter zetten ook graag de steeloogvlieg in de kijker. "Dat is een doodgewone vlieg. Maar op beide kanten van z'n hoofd staat een steeltje. Aan het uiteinde van dat steeltje zit een oog", legt Lieven uit. "En deze steeloogvlieg gaat gewoon naast een andere steeloogvlieg zitten en dan gaan die twee hun steeltjes vergelijken. De vlieg die de grootste oogsteeltjes heeft, die is de baas. Dat beslissen ze zonder te vechten!"
In Vietnam draagt een wandelende tak de naam van Lieven Scheire
"België is een autoriteit op vlak van onderzoek naar wandelende takken. Elk jaar worden er zo nog steeds tien tot vijftien soorten nieuwe wandelende takken ontdekt in de wereld", vertelt Lieven Scheire. "Zo is er ook de Lobofemora Scheirei: een wandelende tak die leeft in Vietnam en die genoemd is naar mij", verklapt Lieven trots. "Die Lobofemora Scheirei is een speciale soort wandelende tak, want hij kan een ratelend geluid maken. Wandelende takken komen in ons land trouwens nog niet voor in het wild. Maar dat kan veranderen door de opwarming van de aarde, want in Nederland zijn ze wel al in het wild gesignaleerd", ging Lieven verder.