
radio2 ann&daan
De beste tips om calamares klaar te maken: van appelsien en feta tot kruidenkaas!
wo 24 mei - 0:48

Waarom je met calamares je gasten zal inpalmen
Jelle Beeckman is een grote fan van calamares en dat is niet onterecht: "Calamares wordt gemaakt van pijlinktvis, meestal wordt het gefrituurd geserveerd, maar het heeft zoveel meer andere mogelijkheden. Mensen zijn precies bang om het klaar te maken." Dat is een foute ingesteldheid, zegt Jelle. "Je kan calamares nu aan een gunstige prijs in de viswinkel kopen en het is gemakkelijk klaar te maken. Maar het is wel belangrijk dat je het velletje eraf doet!"
Jelle maakt het graag klaar in een stoofpotje met tomatensaus, afgewerkt met verse oregano, feta en appelsien: "Feta en inktvis matchen supergoed, want het zoutige van feta past heel goed bij de inktvis." Het is lekker om er brood, rijst of pasta bij te eten. En dan geeft Jelle je graag nog een extra tip mee: "Het is ook lekker als je het nog eventjes op de barbecue legt, zodat er een rooksmaak in zit."
Ik hou van de textuur en de zeesmaak van calamares. Op de grill of in de pan en het geeft een lekkere jus aan de saus. What's not to like?
Dit heb je nodig (2 personen)
- Inktvis
- 1 sjalotje
- 1 teen look
- 400 ml passata
- 1 appelsien
- ½ gerookte paprikapoeder
- Goeie scheut olijfolie
- 10 tal olijfjes
- 30 gram feta
- Verse oregano
- Chili (naar wens en smaak)
- Brood (om te dippen)
Aan de slag!
- Snijd het sjalotje fijn. Fruit aan in een goede scheut olijfolie. Snijd de look erg fijn en voeg toe samen met het paprikapoeder. Voeg de passata toe en laat tien minuutjes pruttelen. Kruid met peper en zout.
- Snijd de inktvistube open en daarna in twee zodat je twee plakken hebt. Kijk of er nog een vliesje of velletje rond zit. Snijd vervolgens in fijne reepjes. Voeg toe aan de saus en laat nog maximum één minuutje pruttelen.
- Schil de appelsien en snijd in blokjes. Snijd de olijfjes in plakjes. Serveer de inktvis en werk af met olijven, blokjes appelsien, chili, verse oregano en verbrokkel er wat feta bij.
Zo maken de Radio2-luisteraars calamares klaar
The Messy Chef heeft niet gelogen: Er zijn veel mogelijkheden om calamares te maken en dat hebben de Radio2-luisteraars ook begrepen. Carine Ryckeghem vertelt hoe je zomer je op bord serveert: "Inktvis in deze warme periode is heel lekker als carpaccio. In Spanje bereiden ze dat met sepia blanco en de carpaccio kan worden gemarineerd met allerlei soorten kruiden naar eigen smaak: ajuintjes, look, olijfolie en citroen. Lekker fris met wat stokbrood en glaasje witte wijn."
Ook Rilana Michiels deelt haar geheim succesrecept graag met jou: "Mijn dochters zijn gek op calamares en ik maak ze dan ook liefst vers voor hen. Ik snijd de ringen van de inktvis, kruid ze met peper en zout en haal de ringen door een mengsel van bloem met melk. Ik bak ze in een diepe pot met zonnebloemolie en serveer ze met zelfgemaakte looksaus." Lieve Moerman maakt er dan liever een pastaschotel van: "Ik bak de calamaresringen eerst in look met arachideolie tot ze mooi bruin zijn. Dan voeg ik er kappertjes aan toe en maak ik het klaar met kruidenkaassaus, heel lekker!"