De Cyriel Verschaevestraat in Breendonk krijgt een nieuwe naam
di 28 jan. - 8:00

Cyriel Verschaeve was een West-Vlaamse priester en dichter die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi's. Zeker in Breendonk, waar het bekende Fort een getuige is van de nazi-wreedheden, ligt dat moeilijk. De discussie over de straatnaam is er al tien jaar aan de gang, en de gemeenteraad nam maandagavond uiteindelijk de beslissing de naam te schrappen.
Politiek klimaat
Dat heeft, zo zegt burgemeester Koen Van den Heuvel, te maken met het "gewijzigde politieke klimaat". "In tijden van opkomend radicalisme en extremisme is het goed dat een lokaal bestuur, zeker met de woonkern Breendonk, zo iemand niet langer roemt met een straatnaam. Cyriel Verschaeve geloofde tot op de laatste dag in het naziregime en heeft het gepromoot."
3.600 gevangenen
De (voormalige) Cyriel Verschaevestraat wordt slechts door de A12 gescheiden van het Fort Van Breendonk. Daar hebben de nazi's 3600 mensen opgesloten. Bijna de helft is gestorven in een concentratiekamp waar ze vanuit Breendonk naartoe werden gestuurd. 357 zijn daar gestorven of op een andere plaats terechtgesteld.
De buurt (en N-VA en VB) zijn tegen
N-VA en Vlaams Belang verzetten zich tijdens de gemeenteraad tegen de naamsverandering. N-VA zegt vooral praktische bezwaren te hebben en vindt dat de straatbewoners moesten betrokken worden.