Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

50 Jaar Radio 2 Top 30

De eerste jaren van de Radio 2 Top 30 waren vernieuwend en rebels

wo 29 apr. - 9:00

Zaterdag 2 mei 1970 was een dag als een ander en niets wees er op dat er radiogeschiedenis werd geschreven. De BRT 2 Top 30 werd voor het eerst uitgezonden en dat liet hier en daar flink wat stof opwaaien.
Paul Verbrugghe & Roger Troch
© VRT

De eerste keer

Hitlijsten waren in de jaren 60 populair bij de zeezenders en radiostations als het toenmalige Nederlandse Hilversum 3, nu 3FM. Ze stonden garant voor hoge luistercijfers. Producer Rudi Sinia kreeg de opdracht om op zaterdagmiddag tussen 12 en 2 een Top 30 te maken met de 2 jonge DJ's die in huis waren. Roger Troch en Paul Verbrugghe presenteerden elk gedurende een half uurtje de eerste uitzending van de BRT 2 Top 30. Samen presenteren waren ze al gewoon bij het woensdagnamiddagprogramma Rudi's Club

La pantera negra

Zaki, Mike, Jo Met de Banjo, Peter De Groot. In de jaren 70 was het gebruikelijk dat een presentator een DJ-naam had. Zo werd Roger Troch toen aangesproken met de naam 'Pépé, la pantera negra'. Zijn ouders woonden in Mexico en Pépé was daar de meest gebruikelijke naam. 'La pantera negra', was een radiostation in Mexico-City, waar Roger in zijn jeugdjaren naar luisterde.
Paul Verbrugghe kreeg van Troch de naam 'Anthony, prince of darkness'. Anthony, omdat het goed klonk en 'Prince of darkness' verwees naar een muzikaal item in Rudi's Club, waarin undergroundmuziek gedraaid werd. Volgens Troch moest Paul Verbrugghe zich een imago aanmeten van de 'wrede, ernstige, rebelse presentator'. 

Kangoeroe

Roger Troch bedacht ook de vormgeving van de Top 30. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de legendarische kangoeroe-jingle. Deze werd gedraaid, net vóór een liedje dat minstens 7 plaatsen steeg, omdat Roger dacht dat een kangoeroe tot 7 meter ver kon springen. Ook nieuw was het overzicht van de top 10 net vóór de nummer 1. 

De Vogeltjesdans

Paul Verbrugghe was niet op zijn mondje gevallen wat de Top 30 betrof. In tegenstelling tot het programma Rudi's Club mocht hij natuurlijk niet zelf de plaatjes kiezen en daar zaten soms exemplaren tussen die volgens hem in de categorie 'draak' pasten. Zo kondigde hij ooit Freddie Breck aan als Freddy Dreck. Dan was er natuurlijk ook De Vogeltjesdans, niet meteen de meest geliefde plaat van Paul. Omdat hij die zo beu was, besloot hij die op 78 toeren te draaien. Een gewoon singletje draait op 45 toeren.
De directeur van het technische departement kon daarmee niet lachen en wou de technicus berispen. Paul zei dat hij de technicus de opdracht gegeven had en nam de verantwoordelijkheid op zich. Na een disciplinair onderzoek kreeg Paul Verbrugghe op een dag een nota met de eerste van 7 sancties en toen was voor Paul de maat vol. "Als ik voor zo iets onbenulligs een blaam krijg, stop ik ermee", zei hij en zo erfde Johan De Maeyer de Top 30.

Gerechtsdeurwaarder 

Als een artiest met zijn liedje in de Top 30 staat, heeft dat grote gevolgen. Je wordt populairder, je hebt meer optredens en je verkoopt nog meer platen. Het gebeurde wel eens dat er pogingen waren om die hitlijst te beïnvloeden, door bijvoorbeeld de plaatjes in de winkels zelf op te kopen. Daarom werd de samenstelling van de Top 30 uit handen gegeven. Gerechtsdeurwaarder Jo Van Backlé, een vertrouwd gezicht op de toenmalige BRT, werd gevraagd om te polsen naar de wekelijkse verkoop van de populairste liedjes. Elke week belde hij naar 60 winkels in Vlaanderen en op basis van de verkoopresultaten stelde hij de Top 30 samen. Niet iedereen was altijd met het resultaat tevreden en zo lag Jo Van Backlé geregeld onder vuur bij de muzieksector.  

Verboden op te nemen

In de jaren 70 was het gebruikelijk om de liedjes van de Top 30 op te nemen op cassette, wat in feite niet mocht, want het was 'diefstal'. De presentatoren kregen geregeld boze brieven omdat ze over de intro's van de platen praatten. Paul Verbrugghe heeft ooit in de Top 30 een brief van een luisteraar voorgelezen, waarin hij aan Paul vroeg om zijn favoriete liedje volledig te draaien zonder presentatie op de intro. Paul telde af zodat de luisteraar zijn recorder kon starten. In het midden van het liedje vroeg Paul aan de luisteraar: "Is het goed zo?". 
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet