Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De ene gin is de andere niet

di 11 mrt. - 7:05

Gin is in, daar bestaat geen twijfel over. Maar vanwaar het grote verschil in prijs tussen bepaalde gins?
De ene gin is de andere niet

Gin is in, daar bestaat geen twijfel over. Maar vanwaar het grote verschil in prijs tussen bepaalde gins?

Gin ontstond een paar honderd jaar geleden toen de Engelsen tijdens de tachtigjarige oorlog kennis maakten met onze jenever. De soldaten kregen allemaal een borrel van deze 'Dutch courage' voordat ze naar het slagveld trokken.

Eens terug thuis wilden ze het drankje graag namaken maar daar liep er iets mis met het recept of het distilleren. En zie: de London Gin was geboren!

Sindsdien heeft gin rellen veroorzaakt, malaria helpen voorkomen en er zelfs voor gezorgd dat de bevolkingsgroei in Londen stabiliseerde!

Hoe wordt gin gemaakt?

Gin wordt eigenlijk gemaakt door een infusie van kruiden en specerijen. Men gaat een mengeling maken van kruiden en specerijen, die verschillend is voor iedere gin - iedere distillateur heeft zijn eigen recept.

Dus men gaan een maceraat maken van kruiden en specerijen op alcohol. Dat gaat een tijdje weken en dan wordt deze brei opnieuw gedistilleerd zodat men een distillaat bekomt dat vol zit met aroma’s van die bewuste kruiden en specerijen.

Net zoals bij jenever heb je dus een alcohol die gestookt wordt van granen en die daarna op smaak gebracht wordt met kruiden en specerijen. En zowel voor gin als voor jenever is de wet dat de smaak van de jeneverbes moet overheersen.

Bij de sjieke 'premium gins' draait de marketingmachine dan ook volledig rond de zogenaamde 'botanicals', de kruiden die aan elke gin zijn eigen smaak geven.

Het zijn trouwens ook die kruiden en specerijen die je in hippe bars terugvind in je glas G&T. Vaak zijn dat schijfjes komkommer, maar als je bijvoorbeeld een gin drinkt met een smaakje van koriander erin, dan kan je gerust een takje koriander in je glas doen en ben je helemààl mee met de trend.

Vanwaar het grote prijsverschil tussen de 'gewone' gins & de 'premium' gins?

Gin kan vrij eenvoudig samengesteld worden uit aroma’s en mag dan de naam 'gin' dragen. Maar als men de benaming 'distilled gin' gebruikt dan is dat een andere Europese wetgeving die zegt dat er effectief gedistilleerd moet worden over werkelijke specerijen en kruiden. En dat is dus een essentieel verschil. Het ene productieproces is duurder dan het andere.

De grote reclamecampagnes zullen er ook wel iets mee te maken hebben, maar achter het prijsverschil zou dus toch ook een kwaliteitsverschil moeten schuilgaan.

Als je graag een gin wilt drinken die effectief over de eigenlijke kruiden en specerijen gedistilleerd werd moet je er het hogere prijskaartje dus bij nemen. Het is maar dat je het weet als je straks op een terrasje een gin & tonic bestelt!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet