de inspecteur
De ene honing is de andere niet
do 4 dec. - 8:06
Er zijn grote prijsverschillen in honing. Die zijn te verklaren door:
- de herkomst. Geïmporteerde honing uit China is goedkoper dan honing die hier in de EU geproduceerd is.
Honing afkomstig van een bepaalde streek is duurder dan gemengde honing, bijvoorbeeld honing uit de Provence, woudhoning, …
- de samenstelling: honing van 1 bloemensoort, bv acaciahoning is duurder dan een bloemenhoning van allerlei bloemen
Europa produceert 55% honing, de rest is import. Vandaar dat je vaak op de potjes gemende EU of EG-honing met niet EU of EG honing ziet staan. Maar de percentages van die verhoudingen liggen niet vast. In een gemende honing kan bijvoorbeeld amper 3% Roemeense honing zitten en voor de rest uit Chinese bestaan, maar wel gemend EU-honing heten.
De samenstelling hoeft niet op het etiket te staan. Je weet als consument dus niet hoeveel procent acaciahoning er precies in je potje zit, of hoeveel procent honing werkelijk uit het woud komt om woudhoning te heten. Er zal altijd een andere soort honing onder gemengd zijn. Welke die andere soort is kan enkel een wetenschapper ontleden aan de hand van de pollen.
Als honing verhit wordt verdwijnt dat duidelijke onderscheid in de bloemen en wordt het moeilijker om uit te maken van welke bloemen de honig precies afkomstig is.
Ambachtelijke honing vind je volgens Wim Reybroeck, honingkenner bij het Ilvo niet meer. Zowat alle honing wordt geslingerd en niet met de hand geperst en is dus niet ambachtelijk. Bijenhoning is ook een vreemde term op de potjes, alle honing komt namelijk altijd van bijen!
Tip van onze madam Britt Van Marsenille: "Laat je thee even afkoelen voor je er honing in doet, te hete thee breekt de goede voedingsstoffen in je honing af." Hoe donkerder van kleur hoe smaakvoller de honing. Honing gemaakt van 1 soort bloem en volledig afkomstig uit de EU is volgens Wim Reybroeck een goede keuze.