Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

De favoriete kookboeken van Jeroen Meus

di 4 nov. - 8:53

Jeroen Meus dat is 'Dagelijkse Kost', op tv en in boekvorm. Maar wat zijn zijn favoriete kookboeken?
De favoriete kookboeken van Jeroen Meus

Jeroen Meus dat is Dagelijkse Kost. Op televisie en in zijn kookboeken. Daarvan is net nummer 6 verschenen.

Maar wat zijn de favoriete kookboeken van Jeroen? Naar aanleiding van de Boekenbeurs stelt hij ze hier kort voor!

Weet wie je eet - Marcel Grauls

Waar komt de bloody mary vandaan? Waarom noemen we een bepaald taartje een tompoes? Waarom eten we zo graag een pêche Melba? Wie was Carpaccio? En hoe kon een stuk vlees ooit naar een staatsman worden vernoemd?

Zonder er bij stil te staan eten of drinken we regelmatig naar min of meer bekende personen vernoemde gerechten of drankjes. Vaak weten we zelfs niet eens meer welke persoon zich achter die naam schuilhoudt.

Weet wie je eet is het verslag van een zoektocht naar de ware 'identiteit' van bekende gerechten en drankjes. Wie was die man of vrouw achter het gerecht, hoe ontstond het gerecht, waarom kreeg het uiteindelijk de naam van een beroemdheid?

Ons eten - Marc Van Dinther

Culinaire onderzoeksjournalistiek in boekvorm. Volkskrantjournalist, Mac van Dinther verzamelde zijn verhalen in dagboek-stijl. Nog nooit hebben bedrijven als Unilever, Albert Heijn en Friesland Campina zo openlijk een inkijk gegeven in hun keuken.

Een onmisbaar boek voor iedereen die wil weten hoe zijn eten wordt gemaakt en eindelijk antwoord wil op de vraag: smaakt een biologisch varken echt anders dan een gangbaar varken?

De verhalen zijn aangevuld met de 50 beste recepten voor tomatensoep, aardappelen, sla, varken en yoghurt.

Le Guide Culinaire - A. Escoffier

De Kookbijbel! Georges Auguste Escoffier was een Franse chef. Hij werd vooral bekend om zijn culinaire genialiteit en zijn hervormingen in de organisatie van grote keukens.

Dit boek heeft de oude Franse klassieke kookstijl hervormd. Escoffier legde de fundamenten voor de hedendaagse Franse kookkunst.

Toen Escoffier bezig was met zijn boek ging hij uit van de oude Franse kookstijl. Hij zette het oude pompeuze en wat smakeloze uit de kookkunst opzij en introduceerde specialiteiten van andere landen.

Daarmee was hij de grondlegger van de internationale kookkunst, een belangrijke ontwikkeling, die tegenwoordig als een deel van de Franse kookkunst gezien wordt.

Jamie Oliver - The naked chef is terug

Jamie wordt van jongs af aan omringd door lekker eten: zijn ouders runnen de Cricketers pub in Essex. Vanaf zijn 8e begint hij te koken en de chefs in de pub te helpen. Zo groeit stilaan zijn appreciatie voor kwaliteitsingrediënten. Na enkele onopvallende schooljaren besluit hij om van koken zijn carrière te maken en gaat catering studeren aan het Westminster Kingsway College in Londen.

Tijdens zijn leercontract werkt Jamie met enkele van de beste chefs in Londen. Het is trouwens in zo'n restaurant dat Jamie ontdekt wordt door een tv-producer. The Naked Chef, het eerste van een hele reeks kookprogramma’s, is het resultaat.

Dit boek gaat over thuis koken, het heeft niets te maken met restaurant-eten. Boordevol handige tips en eenvoudige ingrediënten. Voor een maximum aan smaak hoef je geen uren in de keuken te staan. Het gaat om koken op gevoel, zelfvertrouwen in de keuken. Probeer het eens, maak fouten, leer wat bij en - vooral - geniet.

Essential cuisine - Michel Bras

Michel Bras is een Franse topchef die leerde koken van zijn moeder. Hij runt samen met zijn zoon Sebastien een driesterrenzaak in Laguiole in Aveyron.

Zijn keuken wordt geïnspireerd, gevoed en aangekleed door de Aubrac en alles wat er mee te maken heeft: landschappen, jeugdherinneringen, gevoelens…

Zijn menu’s bedenkt Michel Bras terwijl hij door weiden en beukenbossen loopt, langs wegen omringd door stenen, terwijl een pas ontloken narcis aanraakt. Heel deze wereld is herschapen terug te vinden in je bord. Bras heeft ondertussen ook restaurants in Toulouse, Lyon en Rodez én in Japan.

La Riviera - Alain Ducasse

Steak met frieten, boeuf Bourguignon of een Provençaalse runderstoofschotel: de Fransen zijn dol op hun overdadige keuken. En – net als de rest van de wereld – op Alain Ducasse, de koning van de Franse haute cuisine. Bekend van zijn 21 Michelinsterren, bijna evenveel restaurants en zijn chique maar klassieke gerechten. Tot in september 2014 toch.

In plaats van vlees zijn er meer granen, lokaal gekweekte groenten en vis op het menu te staan. ‘De planeet heeft maar een beperkt aantal grondstoffen’, zegt de chef in een interview. ‘We moeten ze op een meer ethische en evenwichtigere manier consumeren.’

Uit de grond - Wouter Keersmaekers

In het boek staan recepten met vergeten producten, die bijna niet meer te vinden zijn in de supermarkt en bijna niet meer geteeld omwille van het arbeidsintensieve karakter ervan.

Wouter Keersmaekersheeft het over het aanbod aan voedingsmiddelen. Hij wijst de industriële producenten, die op een oppervlakkige manier met ons voedsel omgaan, met de vinger.

Naast de eenvoudige, maar krachtige recepten – waarin vaak niet meer dan vijf ingrediënten werden gebruikt – bevat dit boek ook productinformatie, van bruikbaarheid in de keuken tot informatie over de teelt.

Wouter Keersmaekers is een pionier op het vlak van de terroir-keuken, een man die kookt met passie.

The French Laundry cookbook - Thomas Keller

The French Laundry is een driesterrenrestaurant in Yountville in de Amerikaanse, regio Napa County (Californië).

Chef en eigenaar Thomas Keller nam het restaurant over in 1994 en behield de naam van de zaak.

Keller opende ook het met drie Michelinsterren bekroonde restaurant Per Se in New York City, in het Time Warner Center.

Jeruzalem - Yotam Ottolenghi

Ottolenghi is de zoon van een Italiaanse chemie professor en een Duitse schooldirectrice. Hij groeide op in Israël en verhuisde in 1997 naar Londen. Daar volgde hij een Franse kookopleiding aan de Londense school Le Cordon Bleu.

Na verschillende afhaalrestaurants baadt hij sinds 2011 ook een echt restaurant uit: Nopi.

Hij is gekend voor zijn vegetarische kookkunsten maar schrijft er altijd bij : "een goed stukje vlees kan hier lekker bij zijn" :-) Schitterende, vernieuwende gerechten, met vaak een knipoog naar het (midden)oosten, maar hou er rekening mee dat je veel ingrediënten in huis moet halen. Het loont wél de moeite!

Relax it's only food - John Torode

John Torode is een Australische chef, bekend van zijn verschijning in de BBC-reeks “Masterchef”. Amateur-koks moeten de jury (John Torode en Greg Wallace) trachten te imponeren met hun kookkunsten.

Torode verhuisde naar Groot-Brittannië in de jaren ’90 en begon te werken voor de restaurants van de Conran-groep.

Momenteel is hij eigenaar van verschillende restaurants in Londen. Hij schreef ook een hele reeks kookboeken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet