De Grote Inspecteur Decaluwé Fishstick Smaaktest
ma 27 jan. - 7:30

In de jaren ‘50 ving men in Amerika tonnen vis die vóór het transport gefileerd werden en in enorme blokken werden ingevroren. Maar de mensen vonden die bevroren vis maar niks en dus moesten er hopen van worden weggegooid.
Tot het bedrijf Gorton hoogtechnologische machines op haar vissersboten installeerde zodat de vissers de versgevangen vis meteen in kleine porties konden snijden en pas daarna invriezen.
En aan land kregen de visporties een nieuw jasje: een korst van tarwemeel. Ondertussen zitten de fishsticks ook in onze diepvries en van verschillende merken.
Dit heeft het smaakpanel geproefd:
- Everyday - € 1,11/450g of € 2,47/kg
- Iglo - € 2,62/450g of € 5,82/kg
- Fishies van Carrefour - € 1,75/450g of € 3,89/kg
- Condor van Aldi - € 1,25/450g of € 2,78/kg
- 365 Delhaize - € 1,19/450g of € 2,64/kg
De samenstelling onder de loep
André Huyghebaert, professor Voedingsmiddelentechnologie, bestuurde de verpakkingen van de vijf merken en merkte het volgende op:
- De hoeveelheid vis is overal ongeveer 65%
- De vis die gebruikt wordt is Alaska Pollak of een andere gelijkaardige witte vis (koolvis, heek, schelvis...)
- De korst van een fishstick is gemaakt van tarwemeel, olie, zetmeel en kruiden
- In de 'Fishies' van Carrefour zit het minste vet, namelijk 2,3%, ten opzichte van gemiddeld 8% in de fishsticks van de andere merken uit de test. Maar de fishstick die op je bord belandt zal alleen ook effectief vetarmer zijn als de fishstick vetarm wordt bereid (bijvoorbeeld in de oven of in de pan)
De Inspecteur Decaluwé Fish Stick Top 5
1. Everyday
2. 365 Delhaize
3. Iglo
4. Fishies van Carrefour
5. Condor van Aldi