Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

De Grote Inspecteur Decaluwé Quatre Quarts Smaaktest

ma 9 dec. - 7:30

Het recept is heel simpel en ook al best oud. Net zoals de naam, want die gaat terug tot bij de Vikingen! Ons woord ‘cake’ zou komen van het Oud-Noorse woord ‘kaka’. Waar wij nu iets heel anders mee b
De Grote Inspecteur Decaluwé Quatre Quarts Smaaktest

Het recept is heel simpel en ook al best oud. Net zoals de naam, want die gaat terug tot bij de Vikingen! Ons woord ‘cake’ zou komen van het Oud-Noorse woord ‘kaka’. Waar wij nu iets heel anders mee bedoelen natuurlijk.

Het is niet zo moeilijk om cake zelf te maken, maar dat wij daar niet altijd de tijd voor hebben, dat hebben de supermarkten goed begrepen! Het is niet voor niets dat je viervierdencake vindt van Delhaize, Bonne Maman, Lotus, Carrefour én Coathalem.

Dit heeft het smaakpanel geproefd:

  • Viervierdencake van Delhaize - € 3,59/500g of € 7,18/kg
  • Quatre-quarts au beurre frais van Bonne Maman - € 4,39/500g of € 8,78/kg
  • Quatre Quarts Botercake van Lotus - € 4,46/500g of € 8,92/kg
  • Cake 4/4 van Carrefour - € 1,69/250g of € 6,76/kg
  • Quatre-Quarts Butter Family Cake van Coathalem Biscuiterie - € 4,99/800g of € 6,24/kg


Professor Voedingsmiddelentechnologie André Huyghebaert las de ingrediëntenlijsten en heeft de volgende conclusies:

  • In een viervierdencake zit ongeveer een vierde eieren, maar de precieze hoeveelheid verschilt wel van merk tot merk. Bovendien vermeldt niet elk merk die hoeveelheid, en dat doet vermoeden dat die merken minder eieren gebruiken. Delhaize en Coathalem gebruiken 26,5% eieren en Lotus 25% scharreleieren. Bonne Maman gebruikt ‘verse eieren’ en Carrefour ‘eieren’.
  • Alleen de cakes van Coathalem en Delhaize bevatten kaliumsorbaat. Dat is een (onschuldig) conserveringsmiddel tegen schimmelvorming. Waarschijnlijk voegt de fabrikant dat toe zodat de cake langer bewaart. De andere cakes bevatten geen bewaarmiddelen. Daar staan de natuurlijke ingrediënten in voor de bewaring.
  • In de cake van Carrefour zit een emulgator (namelijk mono- en diglyceriden van vetzuren). Dat is wat vreemd, want eigenlijk zorgen eieren in een cake ervoor dat het deeg goed mengt. Aan de andere cakes zijn geen emulgatoren toegevoegd.
  • Enkel Bonne Maman gebruikt ‘verse boter’, Delhaize kiest voor patisserieboter. In de andere cakes zit er watervrij melkvet als vetstof.
  • Als smaakstof wordt er aan de cakes aroma toegevoegd, dat is vanille. Bij Bonne Maman gaat het over ‘natuurlijke vanillearoma’. Natuurlijke vanille heeft een rijkere smaak (en is ook duurder) dan synthetische vanille of vanilline.
  • Enkele merken voegen kleurstof toe om de cake een mooiere kleur te geven: Delhaize, Lotus en Coathalem.


De viervierdencake top 5:

1. Delhaize
2. Lotus
3. Coathalem
4. Bonne Maman
5. Carrefour

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet