De Grote Vijf: "Reeën zijn uiterst elegante dieren”
ma 4 nov. - 0:00
Guido Rooseleer kocht enkele jaren geleden een stuk oude zandgroeve, aansluitend op zijn tuin in Korbeek-Lo. Het gaat om onbenut terrein van één hectare dat tegenwoordig een klein natuurreservaat is waar heel wat planten, insecten en andere dieren in ronddwalen, zoals de ree. “Het is zalig om bij zonsopgang een aantal uren in de kijkhut te zitten”, vertelt Guido. “Ik ben nogal een gedreven natuurfotograaf. Dat heeft natuurlijk veel te maken met ons mini-natuurreservaat ‘de Oude Zandgroeve’ waarvan ik zoveel mogelijk alles probeer te documenteren. Ik heb hier al veel voor mijn lens gehad, waaronder buizerds, vossen en ook reeën.”
Familie ree
Guido observeert de reeën nu al drie jaar. “Ik ken hun doen en laten nu al vrij goed. Ze hebben een territorium van één vierkante kilometer. Op dit terrein zit meestal één vrouwtje met haar twee kalfjes en één bok. Ze zitten vaak aan de boskant, daar vertoeven ze vooral ’s nachts. Ook in de weilandjes beneden zitten ze vaak. Daar is veel te knabbelen.” Reeën zijn geen grazers, maar knabbelaars. “Ze eten alles wat ze op hun pad tegenkomen: blaadjes, scheuten, knoppen, bessen. Ze zijn ook gek op rozenknoppen.”
Elegante dieren
In het lange gras van de Oude Zandgroeve zie je duidelijk een spoor, het pad dat de reeën volgen. “Dat noemt men een wissel”, zegt Guido. “Dieren gebruiken vaak dezelfde paden, ook vossen of andere dieren gebruiken de wissel. Als je er een beetje oog voor hebt, zie je ze geregeld in het landschap.” Reeën kunnen ook hoog springen, een prikkeldraad van 1 meter 20 is een makkie voor hen. “Ze springen daar heel elegant over.”