Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

De impact van een narcist in je leven: “Ze kleineren hun prooi tot er enkel een hoopje ellende overblijft”

ma 29 aug. - 3:00

Voor de buitenwereld zijn het charmante, vlotte figuren die met gemak een hele groep kunnen entertainen. Maar achter gesloten deuren ontpoppen ze zich tot meester-manipulators met als voornaamste wapens angst en schuld. Samenleven met een narcist, of het nu een partner is of een familielid, laat diepe sporen na. Karolien Debecker luisterde in 'Wijs' samen met narcismecoach Nelly De Keye naar de vaak onthutsende verhalen van luisteraars.
narcisme
© Canva

“Mijn ex-vrouw is een narcist, maar dat heb ik pas na 20 jaar huwelijk beseft,” vertelt Philippe uit Ninove. “Ze had twee gezichten. Buitenshuis bazuinde ze rond dat ik een heel belangrijke functie in een heel belangrijk bedrijf had. Maar thuis was niets wat ik deed goed of goed genoeg. Zij controleerde alles, besliste alles. Ik had geen stem. Ze isoleerde mij stilletjes aan van familie en vrienden. Op den duur zwijg je en onderga je. Ze had een totaal gebrek aan inlevingsvermogen.”

Moeilijk te herkennen

Philippe is niet de enige die zijn ervaring deelt. De Radio 2-app liep over van gelijkaardige verhalen. Narcismecoach Nelly De Keye schrikt daar niet van. “Ik ben nu zes jaar narcismecoach met een eigen praktijk en er zijn ongelooflijk veel mensen die ermee te maken krijgen. Maar vaak beseffen ze niet dat er een narcist in hun directe omgeving leeft. Het is maar door er anderen over te horen praten, dat het besef komt.”

Luc uit Vilvoorde was 36 jaar getrouwd met een narcistische partner. Ook hij heeft er lang over gedaan om tot dat besef te komen. “De eerste jaren ben je verliefd en let je er niet zo op. Later begin je te merken dat het stroef loopt, dat je veel kritiek krijgt, maar je kan dat niet plaatsen. Ik begon de oorzaak bij mezelf te zoeken. Kon ik onze relatie niet aan? Wat deed ik fout? Van liefde was geen sprake. Het ging over macht en controle. Ze dreef mij weg van mijn familie en vrienden, zelfs van ons kind. Op een bepaald moment zag ik het niet meer zitten en overwoog ik zelfs om uit het leven te stappen. Ze had van mijn leven een hel gemaakt. Ik vond uiteindelijk toch de moed om bij haar weg te gaan. Nu zijn we twee jaar verder en komt mijn levensvreugde stilaan terug.”

Narcisten zijn sluw. Ze hebben een strategie uitgedokterd om jou aan hen te binden

— Narcismecoach Nelly

Voor narcismecoach Nelly klinken de verhalen van Luc en Philippe heel herkenbaar in de oren. “Narcisten zijn heel sluw. Ze hebben een bepaalde strategie uitgedokterd om jou aan hen te binden. Ze jagen angst aan, geven je een schuldgevoel over alles wat misloopt in je relatie, gebruiken woede om jou bij hen te houden en als dat allemaal niet helpt, dan kruipen ze in een slachtofferrol. Dat is allemaal ontzettend verwarrend voor de mensen die daar het slachtoffer van zijn. En voor de buitenwereld blijven narcisten zich presenteren als charmant, lief en zorgzaam.”

Ook Karine uit Kruibeke heeft een relatie gehad met een narcistische partner. “In het begin was de liefde groot. Hij presenteerde zich als mijn prins op het witte paard. Later begonnen de pesterijen. En toen ik wilde vertrekken, begon hij wraak te nemen. En volgens hem was er maar één schuldige in ons verhaal: ik. Ik ben uiteindelijk weggevlucht van hem, samen met mijn zoontje."

Liefdeloos door het leven

Nelly wil graag ook wat nuanceren, want volgens haar zijn narcisten zelf niet te benijden. “Het zijn mensen die vaak in hun jeugd een bepaald trauma hebben meegemaakt waardoor ze in een soort ideale wereld zijn gevlucht. In die wereld zijn zij perfect en onaantastbaar. Ze maken geen fouten. Dat doen enkel de anderen. Narcisten zijn niet in staat tot zelfreflectie. Het tragische is dat ook narcisten hunkeren naar liefde, maar de liefde niet herkennen als anderen hen die geven. Een narcist is dus gedoemd om liefdeloos door het leven te gaan. En je kan ze niet helpen, want daarvoor is zelfinzicht nodig. En iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zal nooit inzien dat het probleem bij hem ligt.”

Is iedereen vatbaar voor de spelletjes van een narcist? Nee. Narcisten hebben vooral vrij spel bij gevoelige, empathische mensen die veel liefde te geven hebben. Ze hebben vaak een sterke persoonlijkheid met duidelijke normen en waarden. Maar hun eigenwaarde is laag en dat maakt hen tot een makkelijke prooi. “Ze voelen dat hun narcistische partner liefde nodig heeft en geven die ook. Maar hoe veel ze ook geven, het zal nooit genoeg zijn.”

Narcistische ouder

Het hoeft niet altijd om een partner te gaan. Ook je baas kan een verborgen narcist zijn. Of je vader of moeder. Dat is het verhaal van Jo uit Willebroek.

“Ik ben opgegroeid met een narcistische moeder die mij jarenlang kleineerde. Dat doet ze nu nog altijd door me onder meer zwart te maken bij familieleden. Ik heb nooit gevoeld dat ze van me hield. Mijn jongere broer daarentegen is haar kleine prins. Die kan nooit iets fout doen. Er zijn periodes geweest dat ik afstand nam, maar dan voelde ik me een slechte dochter. Mijn hele leven worstel ik al met bevestiging krijgen van anderen. Ik zocht hulp bij een therapeut, maar het is zo moeilijk om ervan los te raken. Van een partner kan je scheiden, van een moeder niet.”

Van een partner kan je scheiden. Van een moeder niet

— Luisteraar Jo

Ook narcismecoach Nelly had een narcistische moeder en begrijpt de worsteling van Jo dus goed. “Dat is een vreselijk zinnetje he: het blijft je moeder. Kinderen zijn genetisch zo bepaald dat ze loyaal zijn en blijven aan hun ouders. Maar dat betekent niet dat je je moet laten kleineren. Het is belangrijk dat je werkt aan het opkrikken van je eigenwaarde. Leer jezelf graag zien. Op mensen met genoeg eigenwaarde hebben narcisten geen vat. Maar ik weet uit eigen ervaring dat het soms een lange weg is.”

Zelfzorg

Voor Philippe uit Ninove was 3 jaar geleden de maat vol en hij besloot te scheiden van zijn vrouw. “Toen is de hel losgebarsten. Ze heeft mijn adresboekje gepakt en iedereen opgebeld om mij zwart te maken. Ik ging zogezegd vreemd en ik had haar zonder een cent op straat gezet. Er zijn mensen die meegingen in haar versie van de feiten en hen mijd ik nog altijd. Ik zal nooit meer dezelfde zijn, maar weggaan was de beste beslissing van mijn leven.”

Ook Hanna uit Genk zette na 5 jaar een punt achter haar relatie. “Hij had mij volledig leeggezogen en dat terwijl ik van nature een heel sprankelend persoon ben. Ik heb nooit zoveel angst gekend als in die periode. Maar nu gaat het beter met mij.”

“Je eigen kracht terugvinden, dat is het allerbelangrijkste”, legt Nelly uit. “Wie ben jij? Wat wil je? Hoe wil je in het leven staan? Dat ben je vergeten want het is jou afgenomen. Jouw normen en waarden maken jou uniek. Ga opnieuw op zoek naar jezelf. Laat je daarbij helpen door professionele hulpverleners. Wat je ook hebt meegemaakt, er is een uitweg.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet