Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De Inspecteur test schroeven: Action is de winnaar

ma 1 apr. - 6:25

De Inspecteur test houtschroeven. Want er zijn grote prijsverschillen, maar zijn er ook grote kwaliteitsverschillen?

Vijf merken

Het lijkt een heel eenvoudig ding, zo’n schroefje. Maar je hebt dus verschillende kopjes, materialen en soorten. Dan zijn er ook nog eens verschillende lengtes en diktes én verschillende prijzen.    
 
Hans Wambacq is schrijnwerker en docent bij de KULeuven Campus Geel. Hij test samen met Sven vijf verschillende merken houtschroeven. Ze zijn allemaal 40 mm lang en 4 mm dik.   

  • Brico Sencys Inox - 28,9 cent per stuk
  • Action Fischer - 2,2 cent per stuk
  • Gamma huismerk - 13,3 cent per stuk
  • Brico Sencys - 16,5 cent per stuk
  • Spax professionele schroeven - 11,2 cent per stuk

Let op: deze test werd uitgevoerd in 2019. Prijzen en beschikbaarheid kunnen variëren.

Schroeftest

We draaien de schroeven in hardhout, zowel met een schroevendraaier als met een boormachine. Bij onze schroeftest breekt het kopje van de inox schroef van Brico Sencys af, zowel bij de schroevendraaier als bij de boormachine. Bij de andere schroeven merken we geen verschil, ze doen het allemaal even goed

Trektest

We onderwerpen van elk merk tien schroeven aan een trekproef in het labo materiaalkunde van de KULeuven, Campus Geel. De machine trekt aan de schroeven tot ze breken.  

  • Brico Sencys Inox breken bij gemiddeld 387,2 kg trekkracht
  • Action Fischer breken bij gemiddeld 563,1 kg trekkracht 
  • Gamma huismerk breken bij gemiddeld 569,7 kg trekkracht  
  • Brico Sencys breken bij gemiddeld 536,5 kg trekkracht
  • Spax professionele schroeven breken bij gemiddeld 613,9 kg trekkracht   

Inox schroeven breken dus het snelst maar dat was te verwachten: ze zijn brozer dus je moet er iets voorzichtiger mee omgaan. 

Bij de vier andere soorten schroeven zijn er kleine verschillen. Het staal van de Spax schroeven is het sterkst, gevolgd door Gamma Huismerk, Action Fischer en Brico Sencys. We kunnen stellen dat alle stalen schroeven goed scoren in deze test. Het is verbazend dat kleine schroefjes van amper 4 millimeter dik zo sterk kunnen zijn!

De winnaar is…

De schroeven van Fischer bij Action zijn de winnaar van deze test. Het zijn niet de allerbeste, die eer gaat naar de professionele schroeven van Spax. Maar als we prijs en kwaliteit vergelijken kiezen wij voor de goedkoopste schroeven. Fischer kost bij Action 2,2 cent per stuk. Ze worden verkocht in een verpakking van 100 stuks van 2,19 euro. Dat is heel goedkoop.

Ter vergelijking: de schroeven van Sencys bij Brico zitten in een verpakking van 20 stuks. Die kleine verpakking kost meer dan de verpakking van 100 stuks bij Action.

winnaar schroeventest Fischer bij Action

winnaar schroeventest Fischer bij Action

Houtschroeven, metaalschroeven, gyprocschroeven, …

Naast houtschroeven zijn er nog veel andere soorten. Bijvoorbeeld schroeven die bedoeld zijn voor metaal, om kunststoffen aan mekaar te zetten, voor gyproc, ... Maar als kleine klusser moet je die niet allemaal in huis te hebben. Als je gewoon een kadertje wil ophangen in een stenen muur of een gyproc muur, dan kun je net zo goed een houtschroef gebruiken, gecombineerd met een plugje.

Inox versus stalen schroeven

Inox schroeven zijn roestvrij maar duurder dan stalen schroeven en het metaal is brozer. Maar het kan interessant zijn om ze buiten te gebruiken, bijvoorbeeld om een terrasje te maken met plankjes. Dan neem je best inox schroeven want andere gaan roesten en breken op termijn af.         

Klassieke verzonken stalen schroeven zijn geelachtig. Ze bestaan tegenwoordig ook in metaalkleur. Dat is ijzer of metaal met zink tegen het roesten. De meeste verkochte en de meest gangbare zijn de gele verzonken schroeven. Die zijn ook drie tot zelfs vijf keer goedkoper dan inox.

Kopjes met gleufjes, kruiskopjes of torks

Schroeven met een gleufje erin, dat zijn de ouderwetse simpele schroeven, met een gewone simpele platte schroevendraaier. Dat zijn ondertussen museumstukken, een beetje antiek. Ze gaan ook het snelst sneuvelen en ze worden in de bouw quasi niet meer gebruikt.       

Bij de moderne generatie schroeven worden de kruiskopjes heel veel gebruikt. Het voordeel daar is dat je een heel gamma hebt aan schroeven die je kunt gebruiken met dezelfde schroevendraaiers of bitjes, in verschillende lengtes en diktes.   

De nieuwste variant zijn de torks: sterretjes, of zeskantjes. Dat is nog beter, maar het nadeel is dat je telkens je een andere dikte van schroef hebt, je bitjes moet wisselen. Dus naar materiaal toe is dat een hele investering. En als je het verkeerde bitje hebt, dan loopt het heel snel fout.      

Als je maar af en toe een schroefje moet indraaien, schaf je je gewoon een set manuele schroevendraaiers aan. Maar als je een enthousiaste doe het zelver bent, kun je investeren in een goede schroefboormachine. Het is trouwens best om altijd een gaatje voor te boren in het hout!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet