De lichte stoverij van Lien
di 4 feb. - 10:17
De stoverij van Lien - inclusief frietjes en sla - bevat 642 calorieën in plaats van de 1475 in een gewone stoverij. Dus misschien wel de moeite om eens te proberen. Hier is alvast het recept.

De stoverij van Lien - inclusief frietjes en sla - bevat 642 calorieën in plaats van de 1475 in een gewone stoverij. Dus misschien wel de moeite om eens te proberen. Hier is alvast het recept.
INGREDIENTEN
- 800 gr rundvlees
- peper & zout
- 2 uien, fijngesneden
- 2 wortelen, fijngesneden
- 1/2 paprila, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, gehalveerd
- 1/2 flesje bruin bier
- 3 dl kalfsfond
- ongeveer 1/2 liter water
- 1 el mosterd
- tijm & laurier
- een scheutje balsamicocrème (of een scheutje azijn met zoetstof)
- 1/2 tl xantana
Groenten
- 200 gr boontje
- 200 gr erwtjes
- 200 gr wortelen, in slierten
- 1 rode uit, in ringen
- 1 tl sojaboter
BEREIDING
- Kruid het vlees met peper en zout en gooi het in een hete stoofpot zonder vetstof Laat het even liggen zonder roeren (tot het goed bruin kleurt) en roer het dan om. Kleur het zo rustig aan alle kanten bruin (dat hier geen vetstof gebruikt wordt heeft zelfs niet te maken met calorieën maar met smaak. Zonder vertstof zal je betere aanbaksels krijgen, waardoor je saus krachtiger en bruiner wordt).
- Doe de fijngehakte ui, wortelen, paprika en knoflookteentjes er bij.
- Blus met bruin bier, kalfsfond en water. Doe er de mosterd en de kruiden bij. Breng net niet aan de kook. Laat alles zo'n anderhalf uur zachtjes stoven.
- Haal het vlees uit de stoofpot. Mix de saus met de groenten (die meekookten met het vlees) en giet alles door een zeef. Geef de saus smaak met balsamicocrème. Laat de saus tot tweederde inkoken. Dik de saus nog extra aan door er een mespuntje xantana aan toe te voegen. Mix de saus goed zodat de xantana kan inwerken. Kruid de saus met peper en zout en eventueel nog meer balsamicocrème. Doe de saus weer bij het vlees.
- De groenten kook of stoom je (2 minuten op 100 graden).
- Bak de uiringen heel kort in sojaboter. Meng de groenten onder de stoverij.
Lekker met veldsla, een portie lightfrieten en magere mayonaise.