Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

De Maten - Diepenbeek

za 30 okt. - 4:00

Natuurgebied De Maten, in de provincie Limburg, tussen Genk en Hasselt, is een van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. De wandelroutes lopen tussen de heide en langs vijvers met wuivende rietkragen.
Diepenbekerbos - De Maten
© Foto Natuurpunt

Het natuurgebied maakt deel uit van vijvercomplex De Wijers. Met een beetje geluk zie je via de kijkwanden een roerdomp.

De naam Maten is verwant met het Engelse "meadows". Het gebied maakt net als Kiewit en het Munsterbos, deel uit van De Wijers, een vijvercomplex op de overgang van het Kempens Plateau naar de Demervallei.

Op de arme zandgronden van de Kempen was visteelt een bron van extra eiwitten. Al in de middeleeuwen legde men reeksen van vijvers aan via eenvoudige dwarsdijken in de vallei. De overloop van de ene vijver vormt tegelijk de toevoer voor de volgende vijver.

Voor de vijvers in De Maten werd de Stiemerbeekvallei meermaals afgedamd. Naarmate de viskweek intensiever werd in de eerste helft van de twintigste eeuw, kregen vele vijvers aparte op- en aflaten. In De Maten vind je nog een mix van beide systemen. De waterhuishouding is er dan ook een ingewikkeld onderdeel van het beheer van een van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen.

Vertrekpunt

Havenlaan Diepenbeek, parking de Pengel.

Als je van de Universiteitslaan komt direct over het sas van Diepenbeek links af en dan wat verder langs het kanaal rijden.

Als je van de Hasseltweg (N75) komt, aan het kruispunt/rode lichten nabij de school van Bokrijk richting het sas van Diepenbeek.

Praktische informatie

1,2 km – groene wandeling 

kaart

kaart

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet