Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

De paaltjes van Lea brengen De Radiorechter naar Zoersel

di 23 apr. - 6:10

Er zijn zorgen in Zoersel, en dan is De Radiorechter nooit ver weg. De zorgen gaan over de paaltjes die voor de woning van Lea staan, op de berm, en die de burgemeester weg wil. Iets dat Lea helemaal niet ziet zitten. Een nieuwe zaak voor Radiorechter Jan Nolf.

Lea woont al 25 jaar in een mooie, rustige en groene straat in Zoersel. Een redelijk smalle straat ook. Tussen haar woning en de straat ligt er een strook grond van zo'n 3 meter diep. Het is een berm waar ooit nog riolering moet onder komen en die dus vrij moet gehouden worden. Toen Lea er kwam wonen besloot ze meteen om op die strook 4 paaltjes te zetten zodat auto niet constant op de strook zouden rijden met bandensporen tot gevolg. Ze wou de strook net en proper houden op die manier. Zij deed het met paaltjes, andere buren deden het met kleine boompjes, bloembakken en kasseistenen. Al 25 jaar is de situatie dezelfde, tot er eind februari een brief van de gemeente in de bus valt.

De brief

In de brief vraagt de gemeente aan Lea om de paaltjes te verwijderen omdat het verboden is om obstakels in de berm te plaatsen. Dat staat zo in het GAS-reglement en als Lea dat niet naleeft kunnen er boetes volgen. De gemeente verwijst in de brief ook naar het artikel dat hiernaar verwijst.

Verkeersveiligheid

Volgens Burgemeester Liesbeth Verstreken van Zoersel creëert Lea met haar paaltjes een onveilige situatie. Autobestuurders, fietsers en voetgangers hebben door deze paaltjes geen mogelijkheid om uit te wijken als het nodig is, vindt de burgemeester. Ze vindt ook dat regels nu eenmaal door alle inwoners moeten nageleefd worden en verwijst daarvoor graag naar het GAS-reglement. 

Lea is trouwens niet de enige die deze brief in de bus kreeg. We zijn al een hele poos aan het zorgen dat de bermen in onze gemeente worden vrijgemaakt. Straat per straat pakken we dat probleem aan en sturen we dus brieven uit naar de inwoners. In die brieven verwijzen we niet enkel naar ons reglement maar ook naar de verantwoordelijkheden van onze inwoners. Want wat als er een fietser tegen zo'n paaltje knalt met lichamelijke schade tot gevolg? Als die obstakels dan in strijd zijn met ons reglement draagt de bewoner alle verantwoordelijkheid.

Hier kan je de situatie ter plekke bekijken:

De eisen

Beide dames hun eis is totaal verschillend. Lea wil de paaltjes graag behouden omdat de berm op die manier net blijft. De paaltjes werden 25 jaar geleden ook gezet door een professionele firma, zegt ze. Ze ogen net, staan symmetrisch en ze hebben ons centen gekost. Ze verwijderen en voor een alternatief zorgen zou ons weer op kosten jagen.

Maar de burgemeester is ook duidelijk. Zij vindt dat ze moeten verdwijnen want dergelijke obstakels op onze bermen zijn het laatste dat we willen. Het gaat hier ook over serieuze exemplaren en we willen als gemeente in deze de puntjes op de i zetten.

Kan De Radiorechter tot een oplossing komen waar beide dames zich in kunnen vinden? 

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet