Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

De pil gelinkt aan depressie: “Sinds ik gestopt ben, klaarde de mist in mijn hoofd op”

do 25 mei - 7:00

Steeds minder jonge vrouwen nemen de pil als voorbehoedsmiddel. In Radio2 Wijs getuigen heel wat luisteraars over hun ervaringen met anticonceptie. Sofie (25) vertelt waarom zij besloot te stoppen met de pil.
anticonceptiepil
© foto: canva

de pil op automatische piloot

“Ik heb altijd al hevige menstruatieklachten gehad”, vertelt Sofie. "Een scenario dat zich elke maand herhaalde. En dus stuurden mijn ouders me naar de dokter, die vrijwel meteen met een voorschrift voor de pil kwam aandraven. Zonder enige vorm van uitleg zat ik als 14-jarige al aan de pil.”

En die pil nam Sofie tot haar 23ste.

“Het was de zomer van 2020, en we zaten in volle coronapandemie. Ook het moment waarop coronavaccins in vraag werden gesteld omwille van het risico op trombose. Blijkbaar bestaat die kans ook als je de pil neemt. Iets wat ik op dat moment al bijna tien jaar deed. Ik had bovendien geen vaste partner, en dacht: waarom neem ik dit eigenlijk nog?”

Ik lag elke maand ziek in de zetel. De pil leek de enige oplossing voor die pijnlijke maandstonden.

— Luisteraar Sofie

hallo cyclus?

Sofie stopte met de pil, maar dat ging niet zo eenvoudig. “Het heeft ongeveer een jaar geduurd voor mijn hele cyclus opnieuw op gang kwam. Volgens de huisarts was dat normaal, maar ik maakte me toch wat zorgen. Uiteindelijk heb ik dankzij de juiste supplementen een duwtje in de rug gekregen. Na een jaar werd ik opnieuw ongesteld.”

En de menstruatieklachten? “Eén week heb ik verschrikkelijk afgezien. Maar daar is het gelukkig bij gebleven. Sindsdien krijg ik mijn maandstonden regelmatiger dan ooit en voel ik me heel goed”, vertelt Sofie.

Maar vooral het mentale aspect heeft de doorslag gegeven. “Sinds ik gestopt ben met de pil, is de mist in mijn hoofd opgeklaard. Ik voelde me niet meer neerslachtig. En mijn omgeving merkte het ook op. Volgens mijn huisgenoten loop ik terug vrolijk rond in huis. Daarom is het voor mij echt duidelijk: ik ga nooit terug aan de pil, want ik wil gewoon mezelf kunnen zijn: de vrolijke Sofie!”

Door te stoppen met de pil loop ik terug vrolijk rond. De mist in mijn hoofd is opgeklaard.

— Luisteraar Sofie

link met depressie?

“We hoeven de pil misschien niet helemaal af te schieten, want het heeft vrouwen veel vrijheid gegeven. Maar we staan niet genoeg stil bij de impact van de pil op tal van systemen in ons lichaam”, vindt psychiater Livia De Picker.

“Zo bewijzen recente Scandinavische studies dat er wel degelijk een verband is tussen de anticonceptiepil en depressie. Maar in de praktijk linken vrouwen die twee bijna nooit aan elkaar. Ook heel weinig artsen zijn al mee in dit verhaal en zullen de pil daardoor niet afraden."

“Vaak beginnen vrouwen al op jonge leeftijd (15 jaar) met de pil omwille van een eerste seksuele relatie of omdat ze zware menstruatiepijnen hebben”, gaat De Picker verder. “Ze nemen die pil decennialang, zonder te beseffen wat de gevolgen kunnen zijn voor hun lichaam en geest. Meer en meer vrouwen merken een impact op hun libido, hun gewicht en hun mentaal welzijn. Ik vind dat we ons meer vragen mogen stellen dan we nu doen. En waarom beschouwen we dit trouwens nog altijd als de verantwoordelijkheid van de vrouw? Ook de man heeft zijn aandeel.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet