Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

De podcast ‘afvallen en opstaan’: “Deze podcast zou overbodig moeten zijn in 2021, maar we krijgen nog te veel het bewijs dat dat niet zo is”

do 14 jan. - 1:43

Body-positivity is nog altijd nodig, want als je de modeblaadjes bekijkt lijkt de norm nog altijd maat 36. Terwijl we eigenlijk wel weten dat misschien maar een minderheid van de vrouwen over maat 36 beschikt. Het is nodig om de realiteit weer te geven in de media en niet om een ideaal na te streven. Met deze gedachte in het achterhoofd maakten twee vrouwen, Sharon Slegers, presentatrice van Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen, en Veronika Zonova een podcast ‘Afvallen en opstaan’.

Sharon en Veronika beschikken zelf over een geweldig lichaam, geen maatje 36, en ze willen daar gelukkig mee zijn. Daarom zijn ze gestart met een podcast. Allebei noemen ze zichzelf ‘curvy’ en dat zijn ze altijd al geweest. Aanvankelijk hadden ze daar geen probleem mee. Tot ze naar het PMS, of nu het CLB, moesten in de lagere school, wat zeer herkenbaar is voor mensen in dezelfde situatie...

Een koffiebar of een café, en een microfoon

“Sharon en ik zijn al heel lang bevriend. We hebben beiden een oorsprong in radio, het is een beetje onze passie”, vertelt Veronika. “Het medium vinden we heel tof. Onze gesprekken tijdens etentjes of toen we samen koffie gingen drinken, gingen over kilo’s. Dat was altijd een onderwerp dat we moesten behandeld hebben tijdens onze bijeenkomsten. Als je dat samenbrengt met de liefde voor radio, want Sharon is radiopresenatrice van Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen, hebben we bij wijze van spreken gewoon op een gegeven moment een micro gezet tussen dat gesprek. Zo is de bal aan het rollen gegaan… We vinden het heel belangrijk dat er veel om te doen is. Een extra stem in dat debat is wel nog steeds nodig.”

Mensen die afslank- of dieettips verwachten bij het luisteren van de podcast, zijn eraan voor de moeite: “Als dat je verwachting is, ga je best naar een diëtist. Wij kunnen je er niet mee helpen. We praten over het feit dat je ook gewoon mag houden van je lijf, ook al ziet het er anders uit dan anders. Het gaat niet alleen over gewicht, maar het kan ook gaan over dat je groter/kleiner bent dan wat ‘normaal’ is. Het gaat erover dat iedereen zichzelf kan zijn.”

Een extra stem in het debat over body positivity is nogsteeds nodig.

— Sharon Slegers en Veronika Zonova

Onzeker en ongelukkig in je lichaam

“Ik ben zelf jaren ongelukkig geweest over mijn lijf. Ik wou dat ideaal nastreven. Ik wist dat ik overgewicht had en ik kreeg heel veel opmerkingen van andere mensen. Je begint je onzeker te voelen en je beseft dat je er niet uitziet zoals van je verwacht wordt. Dat maakte mij heel ongelukkig. Ik ben blij dat dat voor een groot deel achter de rug is”, gaat Sharon verder.

“Als je met veel zelfvertrouwen in het leven staat, straal je dat ook uit. Mensen geven dan geen opmerkingen over je maatje meer. Ik herinner me wel momenten waarop je met vriendinnen gaat stappen en feesten, dat je dan wel twijfelt over het buikje dat je moet bedekken of niet. Of je vriendinnen zeggen: “In die strakke broek kun je de putjes wel in je poep zien. Doe maar iets anders aan. Bedek het maar!” Ook vandaag voelt Veronika dat ze hier nog te vaak bij stil staat in haar dressing ’s ochtends: “Wanneer bedek ik het? Of wanneer sta ik eens niet stil bij wat ik vandaag aantrek?

Sharon gaat nog steeds elke dag op de weegschaal staan: “Ik vrees dat dat nog een overblijfsel is uit die heel onzekere tijd. Het gebeurde toen zelfs meerdere keren per dag. Ik was daar heel erg mee bezig en het zat dus echt diep. Op het einde van de podcast zal je ook horen dat ik een uitdaging aan ga om een week niet op de weegschaal te gaan staan. Die week is intussen achter de rug. Is het gelukt? Daarvoor moet je luisteren naar aflevering 2. Ik kan zeggen dat er intussen met (af)vallen en opstaan heel wat veranderd is.”

Ik ben zelf jaren ongelukkig geweest over mijn lijf. Ik wist dat ik overgewicht had en ik kreeg nog eensveel opmerkingen van anderen.

— Sharon Slegers

'Afvallen en opstaan'

Sharon en Veronika omarmen hun lichamen nu, maar hebben in het verleden wel enorm veel geprobeerd om te diëten: “Noem een dieet en we hebben het gedaan. Als volwassen vrouw zijnde en ik moet iets zeggen tegen mijn 16-jarige zelf, dan zou ik ook zeggen: “Stop nu eens met diëten. Probeer eerst van jezelf te houden.” Dan ga je ook anders naar jezelf en afvallen kijken. Afvallen gebeurt nu vanuit zelfhaat, denk ik, in plaats vanuit zelfliefde. Als je houdt van je lichaam, ga je jezelf ook niet volsteken met allemaal koekjes, chips en chocolade. Ik geloof dat als je van je lichaam houdt, je je lichaam vaker op een fiets zet.”

“Je hoort dus geen dieettips, maar af en toe wel een verwijzing naar de fiets”, vertelt Veronika. “Je kent een typische coureur met zo’n strak pakje. Ik moest ook een mentale barrière over om mezelf in zo’n strak pakje te wurmen. Met hier en daar wat extra’s aan de zijkant. (lacht)”

“Er zit heel wat humor in de podcast”, zegt Sharon. “Het is belangrijk dat we daar gewoon over kunnen praten. Het is een serieus onderwerp. We willen absoluut niet obesitas of overgewicht promoten. We beseffen allebei goed genoeg dat daar gezondheidsrisico’s aan vasthangen. Maar we voelden ons jaren zo ongelukkig in ons vel, dat het nu een hele rollercoaster geweest is naar het punt waar we nu staan. We kunnen nu zeggen dat we veel gelukkiger zijn en dat dat ook wel zorgt voor een hele verandering in je levensstijl. Het is echt fantastisch geweest en ik ben heel blij dat we dat kunnen delen met andere mensen, want we krijgen heel wat reacties. Deze podcast zou overbodig moeten zijn in 2021, maar we krijgen nog te veel het bewijs dat dat niet zo is. Denk maar aan Kaat Bollen? Of aan Maggie De Block? Competenties hangen niet vast aan hoe je eruit ziet.

Luister naar de podcast ‘Afvallen en opstaan’.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet