De prijs van een autoruit
vr 9 aug. - 5:15

Autoruiten worden almaar duurder. Dat komt door de vele snufjes die er tegenwoordig op zitten: een regensensor (doet je ruitenwissers automatisch werken), een lichtsensor (zet je lichten aan en uit), een camera die voetgangers detecteert enz.

Inspecteur Decaluwé ging op zoek naar een nieuwe, blauw getinte voorruit voor een Ford Focus uit 2007, met regensensor en lichtsensor en met verwarming. Hij kreeg prijzen van 530 euro bij de kleinere hersteller tot een kleine 800 bij de bekendste hersteller, Carglass.
Toch is de kwaliteit van de autoruiten dezelfde bij alle herstellers: ze komen van dezelfde glasfabrikanten en er moet een E-code opstaan om de ruit te mogen verkopen in Europa.
Sommige glasherstellers bieden een beperkte garantie aan van 2,5 of 10 jaar. Maar de meeste herstellers geven een levenslange garantie op de montage van je autoruit.
Het prijsverschil zit vooral in de service. Bij Carglass kan je ook ’s avonds en in het weekend terecht om je autoruit te laten herstellen of vervangen, en voor die uitgebreide service betaal je meer.
Je moet vooral zelf uitmaken hoeveel je ervoor wil bijbetalen.
Wie betaalt de schade?
Als je schade hebt aan je auto (bijvoorbeeld een kapotte voorruit) door een put in de weg of steenslag, kan je een schadeclaim indienen bij het Agentschap voor Wegen en Verkeer. Vorig jaar behandelde het Agentschap 1700 klachten, in 40 procent van de gevallen betaalde de overheid de schade terug.
Ilse Luypaerts vertelt hoe je te werk moet gaan:
- Neem contact op met de politie op het moment dat je de schade aan je wagen ontdekt om een proces-verbaal op te maken
- Stel samen met je verzekeringsmakelaar een schadedossier op en verzamel zoveel mogelijk bewijzen: foto’s van de weg en van je auto, een verklaring van de garagist enz.
- De verzekering dient het dossier in bij het Agentschap Wegen en Verkeer
- Het Agentschap gaat ter plaatse en het juridische team beslist of de schade wordt vergoed
Via Meldpunt Wegen op de website van het agentschap voor Wegen en Verkeer kan je andere bestuurders waarschuwen voor de slechte staat van de weg op een bepaalde locatie. Het Agentschap gaat dan ter plaatse om de schade te bekijken en te herstellen.
Als je een 'kleine omniumverzekering' hebt, ben je sowieso verzekerd voor glasbreuk. De verzekering betaalt dan de schade aan je autoruit. Je kan ook een aparte verzekering nemen voor glasbreuk. Er zijn een paar verzekeraars die zo’n verzekering verkopen en je betaalt er zo’n 50 à 60 euro per jaar voor.