Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De prijs van een huisdier

di 26 feb. - 7:25

Jo Leemans vertelde ons een tijdje geleden al dat haar katten haar veel geld kosten. Na een maand het huishoudboekje in te vullen, blijkt dat ze meer geld uitgeeft aan katteneten dan aan eten voor zichzelf.
huisdier

Jo Leemans vertelde ons een tijdje geleden al dat haar katten haar veel geld kosten. Na een maand het huishoudboekje in te vullen, blijkt dat ze meer geld uitgeeft aan katteneten dan aan eten voor zichzelf! De kosten die huisdieren met zich meebrengen, kunnen dus wel hoog oplopen.

 

 

 


Aankoop

De aankoopprijs van een huisdier kan al erg verschillen – honden kunnen vrij duur zijn naargelang het ras, katten kan je vaak gratis krijgen. Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Je moet ook nog op zoek naar een mand, een hok, drink- en eetbakken, een leiband, speelgoed…
Dat soort spulletjes kan je gemakkelijk tweedehands kopen – of misschien gewoon zelf maken! Als je dan alles optelt, kan je toch al flink besparen. Kijk dus eerst eens rond op internet of vraag eens bij familie en vrienden of zij nog iets hebben liggen.


Voeding

Jo Leemans geeft veel geld uit aan het eten voor haar katten. Natuurlijk bestaan er veel verschillende soorten merken, en het ene is al wat duurder dan het andere. Kijk bijvoorbeeld maar naar drie verschillende merken van droge kattenbrokjes.

 

 

 

  • Everyday (Colruyt): €0,64/kg
  • Whiskas: €2,24/kg
  • IAMS (dierenspeciaalzaken): €10,00/kg


Een enorm verschil dus! En toch is een goedkope variant niet per se slechter. Het draait eigenlijk allemaal om het verteringsstelsel van je huisdier. Goedkopere voeding kan voor sommige beestjes minder goed verteerbaar zijn, waardoor ze last kunnen krijgen van een slechte stoelgang en winderigheid of waardoor ze verdikken. Maar als je huisdier die voeding goed verdraagt, dan is het even goed als een duurdere variant!


Dierenarts

Een bezoekje aan de dierenarts moet regelmatig gebeuren. Richtlijnen over de vergoeding die de dierenarts vraagt, bestaan niet. Ze mogen dus volledig zelf de prijs van een consultatie kiezen. Maar in Vlaanderen kan je voor een consultatie gemiddeld een prijs van € 28 verwachten.
Als je vaker naar de dierenarts moet, lopen die kosten natuurlijk hoger op. Het soort dier dat je hebt, maakt hier eigenlijk weinig verschil: een kat zal ongeveer even vaak naar de dokter moeten als een hond. De belangrijkste factor hier is de leeftijd van je huisdier.
Een jong beestje moet je vaak naar de dierenarts brengen. Er moet goed gecontroleerd worden of het dier wel volledig gezond is, het moet ontwormd worden en inentingen krijgen. Met een volwassen huisdier kan je best één keer per jaar op consultatie gaan. Een ouder beestje laat je best al eens wat vaker controleren.
Maar naast de gewone consultaties kan een huisdier natuurlijk ook ziek worden. Dan kunnen de kosten alweer wat oplopen. Ook hier bestaan er geen vaste prijzen, maar voor de sterilisatie van een kat betaal je al snel tussen de € 130 en de € 170. Als je viervoeter voor zo’n operatie een nacht bij de dierenarts moet blijven, dan betaal je nog eens tot € 60 extra per dag.


Tips?

Als je onverwachte kosten wil vermijden, kan je je huisdier ook laten verzekeren. Verschillende verzekeringsmaatschappijen bieden zo’n polis aan. De prijzen variëren afhankelijk van het soort dier, het ras en de leeftijd. Gemiddeld kan je zo’n €15 per maand voor een kat en €25 per maand voor een hond verwachten.
Vraag als verjaardags- of kerstcadeau wat geld voor je huisdier. Zo kan je hond bijvoorbeeld een ‘cadeaubon’ krijgen om eens naar de dierenarts te gaan, of je houdt een spaarpotje bij om onverwachte kosten voor je huisdieren op te vangen.
Het goedkoopste huisdier is trouwens een konijn. Je moet er dan wel voor zorgen dat het de juiste voeding krijgt, anders kan het beestje chronische tand- of spijsverteringsproblemen krijgen. Je laat je daarover toch best informeren door een dierenarts, want niet alle informatie op het internet is juist.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet