Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De producttest Twistiti: "Met dit horloge heeft mijn zoontje meer inzicht in de tijd"

producttest

di 15 dec. - 7:32

Kloklezen is niet altijd gemakkelijk voor jonge kinderen. Twistiti wil dat veranderen. Het bedrijf heeft een uniek horloge ontwikkeld. De klassieke wijzerplaat is vervangen door 12 verschillende dieren. Dat systeem moet kinderen helpen om gemakkelijker hun weg te vinden in de tijd én het zou ouders ook helpen om beter te communiceren over tijdstippen. De Inspecteur doet de test.

Een alternatieve methode voor getallen

De producent Twistiti heeft een systeem bedacht waarbij kinderen op een andere manier leren omgaan met tijd. Twaalf kleuren en twaalf dieren vervangen de klassieke wijzerplaat met twaalf cijfers. "De horloges zijn speciaal gemaakt voor kinderen die de tijd nog niet kunnen lezen - maar die zich wel bewust zijn van het verstrijken van de tijd - en voor hun ouders die oriëntatiepunten willen bieden in de chronologie van een dag. Kinderen tussen 3 en 6 jaar oud hebben behoefte aan een alternatieve methode voor getallen, waarbij voorrang wordt gegeven aan meer bekende concepten." 

De producent benadrukt ook dat de producten ontwikkeld zijn om lang mee te gaan. "Het armbandje is verwisselbaar, afhankelijk van de leeftijd en de smaak van het kind. Het horloge is dus herbruikbaar gedurende meerdere generaties."

Varkenstijd is slaaptijd

Bert Van Erdeweghe uit Scherpenheuvel stelt zich met plezier kandidaat om het systeem van Twistiti te testen. "Mijn zoontje Celle is vijf jaar. Hij begrijpt dat er zoiets bestaat als tijd en dat we die uitdrukken in getallen. Maar hij kan nog geen kloklezen en begrijpt ook nog niet dat die twaalf cijfers onze tijdstippen voorstellen."   

Bert is over het algemeen enthousiast over Twistiti. "Het horloge ziet er leuk uit en de dieren spreken Celle aan. Het is gemakkelijk om momenten van zijn dag aan die dieren te linken. Zo weet hij intussen dat hij moet gaan slapen als de kleine wijzer op het varken staat en de grote op het konijn. Het is dan acht uur."  

Mijn zoontje begrijpt nu beterdat de tijd verstrijkt

— Bert Van Erdeweghe, testkandidaat

Nog geen volledig begrip van tijd

Hoewel Celle na een tweetal weken goed begrijp dat de tijd verstrijkt en dat hij bepaalde momenten van de dag aan de dieren linkt, kan hij nog niet zelfstandig kloklezen. Papa Bert had dat ook niet verwacht. Maar het is ook niet evident om de volledige Twistiti-methode aan een vijfjarige uit te leggen. "In de handleiding staat dat de kleuren de uren aangeven en de dieren de minuten. Ik merk bij Celle dat dat nog te moeilijk is. Ik link voorlopig de twee wijzers aan een diertje." 

Beetje aan de dure kant

Bert is enthousiast over de producten van Twistiti. "Wij hebben zowel het horloge kunnen testen als de wandklok. De producten zien er heel degelijk uit en ze zijn ook  mooi vormgegeven maar ik vind de prijs net iets te hoog." 

Voor een horloge van Twistiti betaal je net geen 50 euro, voor de wandklok net geen 40 euro. "Dat is al niet zo goedkoop. En dan moet je er nog verzendingskosten bij rekenen. Ik zou het leuk vinden als het iets goedkoper zou zijn." 

7 op 10 

Bert is blij dat hij Twistiti kon testen en hij raadt het product zeker aan aan andere ouders. "Het is leuk om je kind op deze manier met tijd te leren omgaan. Celle draagt het horloge ook graag. Hij is fier dat hij toch ook al iets van de tijd afweet." 

Toch heeft hij ook nog een paar opmerkingen voor de producent. "Het zou leuk zijn als er bij de dieren en de kleuren toch ook op de één of andere manier een cijfer zichtbaar is. Dat het in het design ofzo verwerkt zit zodat kinderen de dieren en kleuren effectief aan cijfers linken. En het zou ook goed zijn als de twee wijzers een andere kleur zouden hebben. Dat zou de leesbaarheid vergroten. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet