Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

De radicale aanpak, deel 2

do 3 dec. - 10:34

Radicalisering tegengaan: de grootste uitdaging van het moment.

Meer dan 3 jaar geleden vertrok de eerste West-Europese Syriëstrijder, vanuit Antwerpen, daarna volgden er nog een honderdtal vanuit onze provincie, en intussen zijn er 14 teruggekomen.

Radicalisering tegengaan is de grote uitdaging van het moment.

De verschillende regeringen hebben sinds begin van ’t jaar, sinds de eerste aanslagen in Parijs, verschillende maatregelen uitgewerkt. Zo is het intussen strafbaar om aan te zetten tot terrorisme, of om naar het buitenland te reizen met terroristische doelen. Ook in onze gevangenissen worden speciale maatregelen genomen. Geradicaliseerde gevangenen, zoals de leider van Sharia4Belgium Belkacem, worden geïsoleerd in de gevangenis. Justitieminister Geens:

[ds nid:49076|build_mode:teaser]

Deradicalisering: preventie of re-integratie?

De Vlaamse overheid heeft geld vrij gemaakt om de strijd aan te gaan tegen gewelddadig radicalisme. Een half miljoen euro wordt verdeeld onder de verschillende departementen, zoals onderwijs bijvoorbeeld. Maar dat geld kan misschien beter op een andere manier besteed worden vindt Peter Bruneel, het hoofd van de dienst anti-terrorisme van de federale gerechtelijke politie.

[ds nid:49077|build_mode:teaser]

Alle mogelijke besturen in ons land nemen maatregelen om radicalisering tegen te gaan. Je kan deze maatregelen onderverdelen in drie verschillende soorten van aanpak.

1. Preventief luik: zo weinig mogelijk mensen laten vertrekken naar Syrië.
2. Repressief luik: gericht op die jongeren die wél vertrokken zijn en dan terugkeren.
3. Re-integratie: jongeren die na hun terugkeer een straf krijgen moeten die uitzitten. Als ze de gevangenis verlaten is het belangrijk dat die jongeren op een gezonde manier kunnen functioneren in de samenleving.

Deze verschillende soorten van aanpak moeten goed op elkaar afgestemd worden. Maar op dit moment wordt duidelijk dat de politie de focus vooral legt op re-integratie terwijl de Vlaamse overheid volop inzet op preventie.

De Stad Antwerpen probeert via wijkagenten en sociale werkers de Syriëstrijders zo vroeg mogelijk op te sporen. Zo werden hier volgens de politie al honderden potentiële terroristen tegenhouden.

En dan zijn er natuurlijk ook maatregelen die op heel korte termijn al impact hebben: zowel bij de federale - als bij de lokale politie bijvoorbeeld wordt het personeel op de diensten rond terrorisme of radicalisme verdubbeld, dat kon je vanmorgen hier al horen in ons nieuws.

De andere afleveringen van deze reeks vind je hier:

De radicale aanpak, een voorbeschouwing: Hoe is het zover kunnen komen?

De radicale aanpak, deel 1: De eerste Syriëstrijder uit West-Europa vertrok uit Antwerpen.

De radicale aanpak, deel 3: Bart De Wever vindt het tijd voor een patriot act

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet