Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

De Radiorechter: hoe zit het nu met die haag?

di 4 dec. - 7:01

Want inwoner Dirk brengt zijn burgemeester Astrid voor De Radiorechter. "Ze doet de wet niet naleven", zegt hij. Haar antwoord: "Er is de wet, en de interpretatie van die wet."

Concreet gaat het over een haag die bij één van Dirk z'n buren staat, een beetje verder in z'n straat dus. Die staat vlak tegen het voetpad waardoor ze in het voorjaar, als de takken beginnen te schieten, voor hinder zorgt. Volgens hem groeit ze soms tot wel 50 cm over het voetpad. Dat zorgt er dus voor dat voetgangers niet optimaal kunnen passeren. Het brengt hun veiligheid in het gedrang, beweert Dirk.

De wet

Hinder of niet, die haag mag er volgens de wet gewoon niet staan! Voor die uitspraak baseert Dirk zich op het Veldwetboek waarin staat dat er geen begroeiing van een dergelijke haag mag zijn op minder dan 50 cm van het voetpad. Ze staat er dus onwettig volgens de regels van de wet. Een wet die trouwens dateert uit 1886, toen werd dat bewuste Veldwetboek geschreven. 

Dirk vindt dat het aan de burgemeester is om die wet af te dwingen bij haar inwoners. Maar de burgemeester en de gemeente blijven hier grondig in gebreke volgens hem, omdat ze laten begaan. Dirk pleit er al 8 jaar voor bij zijn gemeentebestuur om aan de situatie iets te doen, maar hij krijgt altijd hetzelfde antwoord.

De interpretatie van de wet

De burgemeester, en dus de gemeente, kent de situatie en het probleem. Al verschillende keren heeft Dirk het aangekaart maar onze mening blijft telkens dezelfde. Als de haag tijdig gesnoeid wordt door de eigenaar, en dat gebeurt, vinden wij dat er geen hinder is voor de voetgangers.

De burgemeester beseft echter wel dat de haag in overtreding staat maar denkt dat haar beslissing redelijk is. Je hebt de letter en de geest van de wet, stelt burgemeester Astrid. We willen dus niet blindelings naar een wet kijken die dateert uit 1886, maar houden ook rekening met een groene leefomgeving. Hinder voor voetgangers mag uiteraard niet maar wij vinden dat de bewoner zich als een goede buur gedraagt.

Eisen

Dirk en Burgemeester Astrid doen deze week beide hun verhaal bij De Radiorechter. Dirk blijft zich vasthouden aan de wet, hij vindt dat de gemeente de eigenaar van de haag moet wijzen op de regelgeving en het feit dat de haag onwettig staat. Met andere woorden, Dirk wil de haag zien verdwijnen. Astrid daarentegen ziet geen hinder en wil liefst dat de situatie blijft zoals ze is. Ik hoop dat de redelijkheid kan spelen, zegt ze nog.

Radiorechter Jan Nolf hoort niet enkel beide verhalen, hij gaat ook ter plaatse om de situatie in te schatten. Vrijdag zal hij dan een uitspraak doen.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet