de inspecteur
De Radiorechter: voorstelling kitchen-case
ma 14 mei - 6:10
Els liet haar keuken zo'n 13 jaar geleden plaatsen. Een strakke, witte keuken die meteen in het oogt springt als je de woonkamer binnen stapt. Maar die droomkeuken van Els is ondertussen een nachtmerrie geworden. Ze begint namelijk te vergelen op verschillende plaatsen. Els heeft nu dus een keuken met witte en gele vlakken door elkaar, en daar is ze niet zo blij mee.
Dat is nu toch niet wat je van een dure keuken kan verwachten, dat ze na 13 jaar begint te verkleuren. Mijn ouders hebben al meer dan 40 jaar een witte keuken en die ziet nog altijd spierwit! Zo klinkt het bij Els.
Els belde naar haar keukenplaatser Tom en die gaf meteen aan dat ze niet de enige is met dit probleem. Hij had over dergelijke verkleuring al verschillende telefoontjes gekregen en telkens doken de problemen op na 10 jaar.
Niet op mijn kosten
In datzelfde telefoontje zei Tom ook dat aanpassingen en herplaatsingen mogelijk zijn maar dat dat niet op zijn kosten zal gebeuren. Hij heeft meer dan 100 dergelijke keukens gezet en als hij een aanpassing doet voor de ene klant dan moet hij dat ook voor de andere doen. "En dan ben ik failliet! Ook ik ben gedupeerd", zegt Tom nog. "Ik heb dit materiaal ook maar aangekocht bij de keukenproducent."
En ook Bart, de keukenproducent, zit heel verveeld met deze zaak. Ik zou dit zelf ook helemaal niet fijn vinden, het is ene heel moeilijke zaak. Kleur is altijd een moeilijk punt!
Het probleem
De keuken van Els verkleurt vooral op de fronten en niet op de kasten zelf. Het zijn foliedeuren, dat is MDF overtrokken met folie. Die foliedeuren geven de keuken een naadloos en strak uitzicht en werden in het verleden vooral gekozen als vervanging voor lakdeuren. Zo'n 15 jaar geleden was het echt dé hype in de keukenwereld en het materiaal werd aanzien als kwalitatief en betaalbaar.
Zowel plaatser Tom als producent Bart sprongen mee op de hype want als je dat niet deed, verkocht je geen keuken meer klinkt het bij hen. Laat het wel duidelijk zijn: het bedrijf van Bart is niet de uitvinder van dit procedé!
De verschillen in verkleuring zijn bij Els extra duidelijk zichtbaar omdat in haar keuken verschillende materialen naast elkaar werden gebruikt. Ieder materiaal heeft een eigen verkleuringspercentage waardoor het net zo opvalt.
De eisen?
De garantiewet is niet meer van tel en daarom zullen de drie partijen samen met De Radiorechter tot een compromis moeten komen.
- Els wil graag haar witte keuken terug en hoopt dus op een oplossing. Een minimale kost ziet ze eventueel wel zitten.
- Keukenplaatser Tom blijft bij zijn stuk en maakt duidelijk dat zowel financieel als qua werkuren van hem weinig mag verwacht worden.
- Keukenproducent Bart wil graag samen met de andere partijen tot een oplossing komen, hij ziet niet graag ontevreden klanten.