
de inspecteur
De Smaaktest: dragee-eitjes bevatten minder calorieën dan mini-paaseitjes
smaaktest
ma 29 mrt. - 6:30

Top 5
- Milka - 17,90 euro/kg
- Boni (Colruyt) - 12,28 euro/kg
- Favorina (Lidl) - 11,16 euro/kg
- Hema - 13,33 euro/kg
- Kruidvat – 9,95 euro/kg
Hard en zoet
We zullen er maar geen doekjes om winden: dragee-eitjes zijn snoep, dus verwacht geen gezondheidskuur-in-een-zakje.
“Het gaat om chocolade-eitjes met een suikerlaagje. Logisch dat suiker bij alle merken ingrediënt nummer één is", zegt Annick Verween. ”En blijkbaar is dat wel een belangrijk ingrediënt voor de proevers, want de winnaar heeft de meeste suiker van allemaal.”
Milka is goed voor 68 gram suiker per 100 gram. “Dat is het equivalent van meer dan 11 klontjes per 100 gram”, zegt Verween. “Maar het kan ook anders: Favorina van Lidl gebruikt bijna 2 klontjes mínder, het laagste gehalte van de test.”
Die suikerlaag doet anders vermoeden, maar in dragees zitten er ongeveer 13% minder calorieën dan in gewonde paaseitjes
Calorieën
Vreemd genoeg zijn het net de eitjes van Lidl die de meeste calorieën bevatten: 526 kcal per 100 g. “Dat komt omdat hier niet alleen de suiker, maar vooral het vet het caloriegehalte bepaalt”, zegt Annick Verween. “En vet, daar heeft Lidl het meest van: 30%."
Als je de schade wil beperken, ben je het best af met de 484 kcal per 100g van Hema en Kruidvat. “Die komen wellicht uit dezelfde fabriek, want de samenstelling en de ingrediëntenlijst zijn bijna identiek. Ze bevatten bijna net zoveel suiker als Milka.”
Dragee-eitjes bevatten gemiddeld zo'n 500 kcal per 100 g. Dat is minder dan bij melkchocolade (gemiddeld 550 kcal) en gewone paaseitjes (gemiddeld 570 kcal). “Dat komt dus gewoon omdat er in verhouding minder chocolade in zit, want in het suikerlaagje zit er geen vet. Maar vergis je niet, ze krijgen nog altijd nutriscore E hoor", zegt Verween.
Kleurrijk
Dragee-eitjes ogen vrolijk, maar die veelkleurigheid kan er natuurlijk alleen maar komen dankzij een arsenaal aan kleurstoffen.
Milka verwoordt het natuurlijk op zijn verpakking: ‘bietenrood, caroteen, paprikaextract’. Dat klinkt alvast gezonder dan de chemisch klinkende namen die Favorina vermeldt: onder andere titaandioxide en ijzeroxiden. Heel wat verpakkingen vermelden gewoon E-nummers.
“Ook die natuurlijke kleurstoffen worden uiteraard industrieel gemaakt", zegt Verween. “Maar ongeacht de naam of het E-nummer: het zijn hier stuk voor stuk goedgekeurde additieven."
Ik heb er geen schadelijke kleurstoffen ontdekt, dus je hoeft niet bang te zijn dat deze dragees hyperactiviteit veroorzaken bij kinderen
Duurzaam
Nog een opsteker: alle merken gebruiken duurzame cacao.
"De meeste producenten vermelden het UTZ-logo. Lidl heeft fairtrade-cacao, en Milka vermeldt Cocoa Life, het duurzaamheidsprogramma van producent Mondelez. De drie logo’s staan zowel voor ecologische duurzaamheid als voor eerlijkere prijzen voor de lokale producenten.”